Utasforgalmi terminállal bővült a katonai repülőtér

2019.04.03. 07:00

Igazán egyedi körforgalommal büszkélkedhet Pápa: egy MiG–21-es került a középpontba

Ünnepélyes keretek között átadták a 83-as számú főút és a pápai Celli út találkozásánál lévő körforgalomban felállított MiG–21-es emlékművet, valamint az MH Pápa Bázisrepülőtér új utasforgalmi terminálját kedden délután.

Polgár Tibor

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Az emlékműnél Áldozó Tamás, Pápa polgármestere úgy fogalmazott, a kiállított vadászrepülőgéppel a városnak egy olyan új jelképe lett, aminek az előkészületeit és az építését szinte egyetemleges támogatással követte a helyi lakosság. Hozzáfűzte, ez a jelkép a megjelenésével uralja a környezetet, miközben történelmet, hagyományt és méltóságot közvetít, magával ragadja a vendégeket és a városlakókat is. – Ez az emlékmű idézi a katonai repülés pápai évtizedeit, de idézi egyben valamennyi pápai katona emlékét és egy katonavárosét, ahol a katonaság jelenléte a török időktől, a végvári harcoktól kezdve egészen napjainkig folyamatos. Ahol állomásoztak kurucok, nemzetőrök, gyalogos ezredek, huszárok, ahol megszületett a magyar katonai ejtőernyőzés, ahol 1961 óta otthonra találtak a magyar katonai repülés különböző alakulatai is – mutatott rá Áldozó Tamás.

 

Pápán is teljesített szolgálatot

Benkő Tibor honvédelmi miniszter köszöntőjében kiemelte, a MiG–21-es a 101 éves önálló magyar légierő történetében emblematikus repülőgépnek számít, hűen tükrözi a magyar katonák elhivatottságát, elszántságát a szolgálat és a béke érdekében. Mint mondta, a körforgalomban kiállított, 4605-ös oldalszámú vadászrepülőgép 1971-től 1990-ig teljesített szolgálatot többek között Pápán, ezen idő alatt összesen közel 1800 órát repült, csaknem háromezer leszállással. Benkő Tibor hangsúlyozta, az utóbbi időszakban a Magyar Honvédség erős fejlődésnek indult, mindez pedig új, korszerű technikai eszközök beszerzését is jelenti, például vásároltak öt szállító-repülőgépet, illetve leszerződtek 36 helikopterre.

Miután Benkő Tibor és Áldozó Tamás a nemzeti színű szalag átvágásával átadta az emlékművet, az ünnepség az MH Pápa Bázisrepülőtér új utasforgalmi termináljában folytatódott.

Horváthné Marosits Judit és Benkő Tibor átadja az MH Pápa Bázisrepülőtér új utasforgalmi terminálját Fotó: Polgár Tibor/Napló

Horváthné Marosits Judit, a beruházás kivitelezést elvégző cég műszaki igazgatója elmondta, a személyforgalmi terminál egyszerre 400 embert tud fogadni, 24 óra leforgása alatt pedig összesen kétezret. Hozzátette, a tervezés és az építkezés során a költséghatékony megvalósítás, illetve az épület gazdaságos üzemeltetése jelentette a legfőbb szempontokat.

Az MH Pápa Bázisrepülőtér új utasforgalmi terminálja kívülről Fotó: Polgár Tibor/Napló

Polgári használatra is alkalmas

A honvédelmi miniszter szavai szerint a MiG–21-es emlékmű a múlt előtt tiszteleg, a nagy múltú légikikötő most átadott új létesítménye pedig a jövőnek szól, ami leginkább a békefenntartás, valamint a humanitárius feladatok érdekében szolgáló katonák küldetéseit segíti. Tehát ez az utasforgalmi terminál elsősorban katonai célokra készült, ugyanakkor polgári használatra is alkalmas. Benkő Tibor megjegyezte, a pápai repülőtéren további fejlesztések várhatóak, például tervezik a gurulóutak szélesítését és a kifutópálya meghosszabbítását.

A terminált Horváthné Marosits Judit és Benkő Tibor adta át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában