Fontos a testmozgás

2019.04.24. 07:00

Befejeznék a vinári kultúrház energetikai korszerűsítését

Az elmúlt időszakban megvalósított helyi beruházások nyomán idén is folytatná a falu fejlesztését a vinári önkormányzat, amely pályázati támogatásokkal és saját forrásokkal dolgozik a mintegy 230 lakosú kisközség korszerűsítésén.

Polgár Tibor

A tavaly átadott vinári teniszpálya minden korosztály javára szolgál.

Fotó: Polgár Tibor

Horváth Csaba, Vinár polgármestere a Naplónak kifejtette, falujukban a 2019-es év legnagyobb beruházásának a művelődési ház felújítása ígérkezik: a szilárd burkolatok cseréje mellett szeretnék külső hőszigeteléssel ellátni az épületet, illetve elvégezni a fűtési rendszerének korszerűsítését. A kultúrház nyílászáróit már tavaly kicserélték modernebbekre, így ha minden a tervek szerint alakul, idén befejezhetik a létesítmény energetikai korszerűsítését, aminek eredményeképpen sokat spórolhat az önkormányzat.

A tavaly átadott vinári teniszpálya minden korosztály javára szolgál. Fotó: Polgár Tibor

– A művelődési ház szomszédságában megvásároltunk egy lakóépületet, amiből falumúzeumot, tájházat szeretnénk kialakítani. Emellett tervezzük buszmegállók javítását, korszerűsítését, cseréjét, valamint a temető térkövezett járdájának és világításának bővítését. Nem utolsósorban pedig szeretnénk egy első világháborús emlékművet állítani a kultúrház elé. Az említett beruházásokra pályázati forrásokat keresünk, de az önkormányzat gondos, takarékos gazdálkodásának köszönhetően a szükséges önerőt is hozzá tudjuk tenni a fejlesztésekhez – fogalmazott Horváth Csaba.

A vinári polgármester megjegyezte, egy kis település büdzséjéhez képest 2018-ban jelentős értékben valósítottak meg különféle beruházásokat. A faluban kiemelten kezelik a sportot, az egészséges életmódra való ösztönzést – ennek jegyében készült el tavaly a község több mint 14 millió forintból megépített új teniszpályája. A minden igényt kielégítő sportlétesítményt azzal a céllal hozták létre, hogy a testmozgást, az aktív kikapcsolódást szolgálja az egészen fiataloktól kezdve az idősebb korosztályig bezárólag. Ugyanezen célok mentén az önkormányzat nemrég vásárolt két pingpongasztalt, amelyeket a művelődési házban lehet használni.

– Tavaly egy évtizedek óta húzódó gondot oldottunk meg vízelvezető árok kialakításával a Rákóczi utcában. Elkezdtük a temető térkövezésének felújítását, továbbfejlesztését, illetve kiépítettük az ottani éjszakai világítást. 2018-ban közel 25 millió forintból tudtuk fejleszteni a falut – mutatott rá Horváth Csaba.

Vináron közösségi programokban sem szenvednek hiányt, legközelebb gyereknapot tartanak május utolsó szombatján, a falunapot június 29-én rendezik meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában