még nem zárult le a téli krízisidőszak

2019.04.02. 12:34

Biztos pontot jelent a Szeretetszolgálat Veszprémben is

Véget ért a tél, a hajléktalan ellátás talán legkritikusabb időszaka. Milyen tapasztalatokkal zárják ezt az időszakot? Szaller Pétert, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat veszprémi koordinátorát kérdeztük.

Juhász-Léhi István

Fotó: Balogh Ákos / Napló

Elmondta, hogy a Szeretetszolgálatnál a téli időszakban minden segítő munkának megvan a megszokott rendje.

-Nálunk még nem zárult le a téli krízisidőszak. Esténként vannak még hidegek, úgy hogy azokat az alacsonyküszöbű szolgáltatásokat, amiket nyújtunk az embereknek, azok még működnek – tudtuk meg Szaller Pétertől.

A 2018/19-es télről elmondta: a tapasztalatok azt mutatták, hogy a korábbi időszakokhoz hasonlóan többen mennek be az éjszakai szállást nyújtó intézményekbe a téli időszakban. Többen az alacsonyabb küszöbű szolgáltatásokat veszik igénybe; melyek azért működnek, hogy minél többen bejöjjenek az emberek.

-A cél itt az, hogy bejöjjön, bent éjszakázzon a rászoruló, és emiatt teljesen minimális elvárásokat fogalmazunk meg velük szemben. Gondolok itt akár a testi higiénére, az alkoholos állapotra- fogalmazott Szaller Péter.

Fotó: Balogh Ákos / Napló

Az, hogy nem voltak kemény mínuszok az elmúlt hónapokban és nem esett jelentősebb hó, az a Szeretetszolgálat munkáját nem befolyásolta, hiszen november elején elindították a „téli szolgáltatásaikat”, függetlenül attól, hogy milyen volt az idő. Az embereket tájékoztatták, akiknek biztos pontot jelentenek ezek a segítő tevékenységek.

-A mi szolgáltatásunkban a legfontosabb a megbízhatóság –tette hozzá az intézményvezető, akitől megtudtuk azt is, hogy mindennapi működésüket 55 kolléga segíti, biztosítja. Ebbe beletartozik a szociális munkásoktól- gondozó munkatársaktól kezdve a technika személyzeten át a konyhán dolgozókig. Ez a téli időszakban 3-4 emberrel lehet több. Előfordul, hogy önkéntesek érkeznek a máltaiakhoz, akiket egyébként várnak, és akik leginkább a teajáratokon és az ételosztásokon segítenek.

Szaller Péter beszélt a Naplónak arról az örvendetes tényről is, hogy a szállókról, éjjeli menedékhelyről kerülnek ki emberek és próbálnak boldogulni, ami egyre nehezebb a magas albérlet árak miatt.

-Mindig vannak, akik megpróbálják! Most fut egy uniós forrásból működő programunk, amelyben utcán élő hajléktalan embereket költöztettünk albérletbe, de képzést is szervezünk nekik. Vannak pozitív eredményeink! – mondta Szaller Péter.

Jelenleg közfoglalkoztatási modell program kellős közepén járnak, amely Belügyminisztériumi segítséggel fut. Ennek most új, tervezett „lába” van: a ruhaválogató munkakör. Reményeik szerint új embereket tudnak majd foglalkoztatni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában