Helyi közélet

2019.04.25. 11:00

Gitárkoncert határon túli magyarokért

A Németországban élő, devecseri származású gitárművész, Tar Lajos a Padéi (Délvidék) Takáts Rafael Magyar Kultúrkör közösségi háza javára sikeres jótékonysági koncertet adott a művelődési központban a napokban. Az előadásra sok zeneszerető és segíteni vágyó érkezett.

Borsos Renáta

Nemes ügy érdekében látogatott szülővárosába Tar Lajos gitár- és lantművész.

Fotó: Devecseri Városi Televízió

A jótékonysági est kapcsán Ferenczi Gábor városvezető elmondta, hogy egy összmagyar ügy érdekében gyűltek össze. A cél: segítséget nyújtani azon magyar honfitársaknak, akik önhibájukon kívül kerültek a jelenlegi határok túloldalára. Úgy fogalmazott: a délvidéki magyarok sokszor példát mutatnak az anyaországiaknak abból, mit is jelent magyarnak lenni. Ők ezért mindennap megküzdenek. Délvidéki barátokat bemutatva elmondta, hogy a padéi magyar közösségi ház létrejöttén fáradoznak már évek óta.

Nemes ügy érdekében látogatott szülővárosába Tar Lajos gitár- és lantművész.
Fotó: Devecseri Városi Televízió

A közösségi ház a magyar kultúra megélésének és terjesztésének fog helyet és lehetőséget biztosítani: a délvidéki magyarság megmara­dását szolgálja. Ferenczi Gábor a zenéről, mint egyetemes nyelvről beszélt, mely összeköti az embereket. A sokoldalú gitárművészről elmondta, sűrű elfoglaltságai ellenére több alkalommal megmutatta már, hogy embersége is példás, nemcsak művészi tudása. Rendszeresen segíti a nemes ügyeket.

Tar Lajos színes repertoárjával ismét elbűvölte a közönséget. Előadásában a magyar népdalok mellett késő romantikus spanyol dallamokat és kubai harmóniákat játszott. A modern gitárjáték megalapítója, a spanyol Francisco Tárrega szerzeményeit is megismertette a hallgatósággal. Bemutatta a 19. század magyar–osztrák romantikus zeneszerzője, gi­tárművésze, Mertz János Gáspár Hazai virágok című darabját. Előadása végén nagy sikert aratott a Honfoglalás című film­zene gitárra komponált átiratával.

Szülővárosának közönsége vastapssal fejezte ki elismerését az alkotó felé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában