Az életből vett feladatok

2019.04.29. 11:30

Képzeletbeli állásinterjú is szerepelt a tanulmányi versenyen

Immár 14. alkalommal szervezték meg az Országos Szakközépiskolai Közismereti Tanulmányi Versenyt. A 2018/19-es megmérettetés iskolai, majd a regionális fordulója után következett április 27-én a döntő, amelyre Veszprémben került sor, a házigazda Veszprémi Szakképzési Centrum SÉF Vendéglátóipari és Turisztikai Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája termeiben.

Őrsi Ágnes

A legjobban teljesítő diákok oklevelet és jutalmat vehettek át (jobbról Porga Gyula), de a verseny minden résztvevője nyert – ha mást nem, élményt és tapasztalatot Fotó: Pesthy Márton/Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A szervező Suliszerviz Pedagógiai Intézet tájékoztatása szerint az első fordulóra ezúttal 135 intézményből 2906 diák nevezett. Régiónként és tantárgycsoportonként – a beküldött dolgozatok alapján – max. 20-20 fő és 10 csapat jutott a verseny második fordulójába. Közülük kerültek ki a döntőbe jutott diákok; tantárgyi és csoporthelyezések alapján 59 fiú, 12 lány, tehát összesen 71 diák 41 intézményből. Megyénkből a Pápai SZC három tanulója került a döntőbe: a pápai Acsádyból Kobzi Krisztofer Sándor és Sárosi Gergő, a zirci Regulyból pedig Balogh Anna. Felkészítő tanáraik és számos szülő kísérte el Veszprémbe a fiatalokat.

A legjobban teljesítő diákok oklevelet és jutalmat vehettek át (jobbról Porga Gyula), de a verseny minden résztvevője nyert – ha mást nem, élményt és tapasztalatot Fotó: Pesthy Márton/Napló

Az izgalmat oldandó Imre Marcell végzős diák, diákszínész prózai darabbal jelentkezett, Méhes Tamás, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal főosztályvezetője, Schindler Lászlóné, a VSZC főigazgatója, Kónyáné Tóth Mária, a Suliszerviz Pedagógiai Intézet igazgatója, valamint Mayer Gyula, a vendéglátó SÉF iskola igazgatója köszöntője után pedig a veszprémi Pannon Várszínház művészei léptek a dobogóra. A Pál utcai fiúk című, nagy sikerrel játszott musicalból énekelték el a Mi vagyunk a grund című dalt.

Ezt követően reál, humán, illetve komplex kategória szerint vonultak a termekbe a diákok, hogy számot adjanak humán műveltségükről, megoldják az életből vett gyakorlati feladatokat, például jól szerepeljenek a képzeletbeli állásinterjún, vagy hogy az otthon, csapatban előkészített projektet Veszprémben a lehető legjobban fejezzék be. Mindhárom csoport zsűrielnöke kedvező tapasztalatokról számolt be; a tavaly óta is magasabb színvonalról, talpraesett, színes, érdekes, izgalmas válaszokról, arról, hogy a diákok képesek együtt dolgozni, hogy gondolkodni és kommunikálni tudó ifjú szakemberek mutatkoztak be a királynék városában rendezett döntőn. A délutáni eredményhirdetés idején, miután minden versenyző átvette oklevelét és jutalmát, derült ki a győztesek neve, akiknek Porga Gyula polgármester, Schindler Lászlóné főigazgató, Kónyáné Tóth Mária igazgató, valamint Rábai Veronika, a VMKIK képviselője adta át az elismerést.

Humán kategóriában a dombóvári Somogyi László érte el a legtöbb pontot, felkészítő tanára Nagyné Varga Ágnes és Herczegh Mária (Szekszárdi SZC Esterházy Miklós Szakképző Iskolája és Kollégiuma), reál kategóriában a bajai Kárpáti Énok lett a legjobb, felkészítő tanára Komár Pál és Foki Brigitta (Bajai SZC Jelky András Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája). A komplex szekció csapatai közül a békéscsabai Sajben Csaba Bálint, Takács Ádám, Rácz Tamás trió szerepelt a legjobban, felkészítő tanáruk Zagyva Nikolett (Békéscsabai SZC Kós Károly Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája). Különdíjat vehetett át Somogyiné Lakos Erika felkészítő tanár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában