várják a hívek adományait

2019.04.07. 07:00

Megújul a pápai ferences templom

Az egykor a ferences szerzetesrendhez tartozó Kisboldogasszony-templom tetőszerkezetét és tornyát 120 millió forintból újítják fel, amihez várják a hívek adományait.

Laskovics Márió

Múlt héten kezdődtek el a pápai ferences templom tetőszerkezetének felújítási munkálatai

Fotó: Laskovics Márió

Múlt héten megkezdődtek a Szent István vértanú-plébániához tartozó Kisboldogasszony-templom felújítási munkálatai. A köznyelvben leginkább csak ferences templomnak nevezett, mai formáját 1764-re elnyerő, jelenleg felállványozott, barokk stílusú római katolikus imahely tetőszerkezete és tornya újul meg, a rekonstrukciós munka várhatóan szeptemberig tart.

Mail József apát-plébános elmondta, körülbelül egy éve vette kezdetét a tervezés és a pénzgyűjtés. A vakolat hullása, illetve beázás indokolta a felújítást. Kivitelezőnek a Vemév-Szer Építő-és Szerelőipari Kft.-t választották. Hangsúlyozta, csak a templom tetőszerkezetének javítása, valamint a nem szokványosan elhelyezkedő, a szentély falához épített torony renoválása történik meg. Gyakorlatilag ez az elkorhadt gerendák, a teljes lécezés, valamint a teljes cseréptető cseréjét jelenti. A toronysisak szintén új cserepeket kap, a tornyot pedig újrafestik. Hozzátette, a freskók beázástól való védelmében úgynevezett belső védőtetőt alakítanak ki a munkálatok idejére, ami pluszköltség a kivitelezésben.

Mail József apát-plébános bízik benne, hogy sikerül összegyűjteni a megvalósítási összegből hiányzó 20 millió forintot Fotó: Laskovics Márió

 

Mindez 120 millió forintból valósul meg, számolt be az apát-plébános. Jelenleg 100 millió forint áll a plébánia rendelkezésére, a hiányzó 20 millió forint összegyűjtésére várják a felajánlásokat. Két állami pályázatot nyertek el 15 és 7 millió forint értékben, valamint egy idős hölgy 7,5 millió forintot adományozott erre a célra. Az egyházközség pénztárából is finanszíroznak, de a fennmaradó, legnagyobb összeget a Veszprémi Főegyházmegye biztosítja.

Múlt héten kezdődtek el a pápai ferences templom tetőszerkezetének felújítási munkálatai
Fotó: Laskovics Márió

– Az egyházmegyének érdeke, hogy rendben legyenek a szerzetesi templomok. Sajnos a szerzetesrendek elmentek innen, s habár megkapták az állami kárpótlást, azonban az épületeiket, templomaikat itt hagyták, a Szent István vértanú-plébánia terhére. A ferences mellett hozzánk tartozik a Nagytemplom és a bencés templom. Előbbi tetőzete 2013-ban, utóbbié 2001-ben újult meg. Egyébként időszerű lenne a belsejük renoválása is, de ez egyelőre nincs kilátásban – idézte fel.

Mail József apát-plébános megjegyezte, a rekonstrukció nem zavarja a ferences templom keddenként 7.30-kor és vasárnaponként 7 órakor tartandó szentmiséinek rendjét. A kolostor felújítása nem fér bele a mostani projektbe, mivel további 60 millió forintot igényelne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában