Teljesen megújul a fűtési rendszer

2019.05.17. 19:29

Energetikai korszerűsítés a pápai kórházban

Megkezdődött a pápai Gróf Esterházy Kórház energetikai korszerűsítését célzó 1,6 milliárd forintos beruházás megvalósítása – jelentette be Töreki-Vörös Ibolya, az egészségügyi intézmény főigazgatója és Kovács Zoltán országgyűlési képviselő.

Polgár Tibor

Töreki-Vörös Ibolya és Kovács Zoltán ismertette az 1,6 milliárd forint összértékű beruházás részleteit

Kovács Zoltán megjegyezte, a mostani néhány évben több mint négymilliárd forint értékben történt, történik fejlesztés a pápai kórházban, mindez eszközpark-korszerűsítést és épületrekonstrukciót egyaránt tartalmaz. Hozzáfűzte, a jelenlegi beruházás paradigmaváltást jelent az intézmény energiaellátását illetően, hiszen megújuló energiát használhatnak fel a működtetéshez.

Az európai uniós forrású projekt legfőbb célja a fűtési rendszer teljes megújítása a kórház régi épületeiben, továbbá azok hőveszteségének csökkentése, ami a külső hőszigetelés, a födémszigetelés, valamint a nyílászárók cseréjével valósul meg. Emellett korszerű és energiahatékony, megújuló energia felhasználásával működő fűtési rendszer épül ki új, modern kazánok beépítésével, miközben a mosoda és a konyha részére szükséges gőz biztosításához pedig új gőzfejlesztő kazánt üzemel be a kivitelező. Az érintett épületekben a fűtési vezetékrendszereket és a radiátorokat is kicserélik.

A nagyszabású energetikai korszerűsítés nyílászárócseréket is tartalmaz

Töreki-Vörös Ibolya elmondta, a beruházás kiterjed a több mint 260 éves törzsépületre, a szakrendelőre, az ápolási osztályra, valamint a gazdasági épületre. A főigazgató hangsúlyozta, az építkezést, a fejlesztés megvalósítását a kórház folyamatos működése mellett kell elvégezni. Úgy tervezik, hogy a várhatóan 2020 első félévéig tartó munkálatok idejére a betegellátó osztályok és szakrendelők egy részét lezárják, ezekről mindig tájékoztatják az érintetteket. A szakaszosan történő munkavégzés miatt minden bizonnyal elkerülhetetlenek lesznek a betegeket, a hozzátartozóikat is érintő kellemetlenségek, amik miatt az intézmény vezetése mindenki türelmét és megértését kéri. A kórházban kihelyezett tájékoztatókon, illetve az intézmény weblapján folyamatosan tájékoztatják a nyilvánosságot az egyes területek működéséről.

Töreki-Vörös Ibolya és Kovács Zoltán ismertette az 1,6 milliárd forint összértékű beruházás részleteit

Az 1,6 milliárd forint összértékű fejlesztések eredményeként jelentős költségmegtakarítás érhető el az épületek hőveszteségének csökkenésével, míg a fűtésszabályozás kialakításával javul a betegek és a dolgozók komfortérzete, a megújuló energiának köszönhetően pedig csökken a kibocsátott üvegházhatású gázok mennyisége. Töreki-Vörös Ibolya megjegyezte, az energetikai korszerűsítéshez kapcsolódóan szükség lenne például a tetőhéjazat cseréjére és a Jókai utcai homlokzat felújítása, ám ezek nem fértek bele a mostani beruházásba, ezekhez keresik a forrásokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában