fokozódó izgalom

2019.05.04. 11:00

Négy éven át készült az érettségi vizsgára a tapolcai diák

A középiskolai tanulmányokat lezáró érettségi öt fő tantárgyának vizsgái, azaz a magyar, a matek, a történelem, az angol és a német a május 6-ai héten kezdődnek.

Borsos Renáta

A tapolcai diák, Takács Péter optimistán várja az érettségi vizsgát Fotó: Borsos Renáta/Napló

Fotó: Borsos Renáta/Napló

Az írásbeli vizsgákat a szóbelik követik, június 5-től emelt szinten, 17-től középszinten. A fiatalok szerint az utóbbi években sok változás történt az oktatásban. Néhány tantárgynál érezhető, hogy nehezített vizsgával kell számolniuk. Természetesen a magasabb színvonalú oktatás miatt többet követelnek a pedagógusok a tanulóktól.

Emelt szintű érettségit például akkor is érdemes tenni, ha valaki nem olyan szakra jelentkezik, ahol kötelező a nehezebb vizsga, hiszen az 50 többletponttal jelentős előnyt tudhat magáénak a jelentkező a felsőoktatási felvételikor. Ahogy közeledik az érettségi időpontja, úgy fokozódik az izgalom is a diákokban.

A tapolcai diák, Takács Péter optimistán várja az érettségi vizsgát Fotó: Borsos Renáta/Napló

A vizsga küszöbén álló Takács Péterrel, a Batsányi János Gimnázium 12. A osztályos végzős diákjával a felkészülési időszakról, a vizsgáról és a továbbtanulási terveiről beszélgettünk. Az érettségi előtt álló tanuló azoknak a táborát erősíti, akiknek a felkészülés a nagy megmérettetésre voltaképpen az első gimnáziumi évtől indult. – Az idei évem persze intenzívebben telt, de napi szinten tanultam, készültem a négy év alatt.

– Az osztály nevében mondhatom, a szalagavató utáni napok pedig a nagy hajrában kizárólagosan csak a tanulásról szóltak. A sikeres érettségi záloga szerintem egyrészt a tárgyi tudás, másrészt a tudatos pszichés felkészülés. A kudarc és a bukás nem opció senkinek, fejben is el kell dönteni, hogy jól fog sikerülni. Úgy érzem, mi megkaptuk tanárainktól a kellő felkészítést, nem érezzük azt, hogy félnivalónk lenne. Persze a természetes drukk bennünk van, de ez akár jobb teljesítményre is sarkallhat minket – jegyezte meg Takács Péter, aki az érettségi után az ELTE-re készül angol–biológia szakos tanárnak. Távolabbi terve, hogy kutató biológus lesz.

Péter szerencsés helyzetben van, hiszen számtalan idegen bizottság előtt kellett már szóban és írásban is megnyilvánulnia különböző tanulmányi versenyek kapcsán. Nem titkolt vágya, hogy a négy fő tantárgyból legalább hármat hibátlanul teljesítsen az érettségin.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában