A távfűtés környezetbarát

2019.05.14. 07:00

Ökocímke védjegyet vehetett át a Haszkovó-lakótelep hőszolgáltatója

A Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége (MaTáSzSz) rendezvényén harmadik alkalommal adta át a Távhő Ökocímkéket Tapolcán a Hotel Pelionban a minap.

Tóth B. Zsuzsa

Az ökocímke idei tulajdonosai. Balról a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. Haszkovó utcai fűtőmű körzete hőszolgáltatási igazgatója, Polhammer Kálmán látható Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A szövetség 2019-ben 19. alkalommal rendezte meg a távhőszektor újdonságairól, aktualitásairól szóló szakmai rendezvényét, amelynek mottója ezúttal a Távhő, zöld út a jövőbe volt. A konferencián ünnepélyes keretek között harmadik alkalommal adták át a távhőrendszerek környezeti teljesítményét, energiahatékonyságot, megújuló energiaforrás-felhasználást, szén-dioxid-kibocsátást szemléletesen bemutató Távhő Ökocímkéket. A Távhő Ökocímke tanúsítványt és a védjegy használatának jogát pályázati úton igényelte és nyerte el idén is több távhőszolgáltató.

Az ökocímke idei tulajdonosai. Balról a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. Haszkovó utcai fűtőmű körzete hőszolgáltatási igazgatója, Polhammer Kálmán látható Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Orbán Tibor, a MaTáSzSz elnöke beszédében elmondta, hogy fontos szempont lesz a jövőben az energiatudatosság formálása. – A címke célja, hogy a szolgáltatók közérthető tájékoztatást adjanak a szakmának és a laikusoknak arról, hogy a távhő környezetbarát, a fenntarthatóság érdekében tett intézkedésekről. Érzékenyítse a lakóközösségeket a tudatos energiafogyasztás az energiahatékonyság és a megújuló energiaforrások felhasználása fontosságáról. A címke egy védjegy, meggyőződésem, hogy előbb vagy utóbb szakpolitikai intézkedésként a szakma és a kormányzat céljainak elérését egyaránt segíti – mondta az elnök. A címkét a szövetség önkéntes alapon vezette be, 2017-ben adták át az első elismeréseket, akkor hatan 19 távhőrendszerrel pályáztak, tavaly pedig heten hét rendszerrel. Az idei címkebirtokosokkal együtt összesen 18 településen van már ökocímke, 33 távhőrendszer érintett összesen.

Az ökocímkéket Makai Martina fenntartható fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár, Orbán Tibor és Váci Gergely Viktor, a MaTáSzSz operatív vezetője adta át.

A címkét a FŐTÁV Kiserőmű Kft., a kaposvári I. távhőrendszer, a tatabányai távhőrendszer, a Cothec Energetikai Üzemeltető Kft. távhőkörzete, a sátoraljaújhelyi, a sárbogárdi és a nagyatádi, valamint a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. Haszkovó utcai fűtőmű körzete kapta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában