Hölgy arany főkötőben

2019.05.15. 07:00

Passau és Veszprém barátságát hirdeti a megújult szobor

Újraavatták az Aranyfőkötős szobrot a napokban a Cholnoky városrész körforgalmában.

Marton Attila

A Passaui Aranyfőkötősök hagyományos viseletükben az avatóünnepségen

Fotó: Pesthy Márton

Az arany főkötőt viselő női alakot ábrázoló köztéri alkotás 2006-ban készült el. A faszobor – amely a Cholnoky és az Almádi út találkozásában lévő körforgalomban kapott helyet – a megyeszékhely testvérvárosa, Passau egyik hagyományos viseletét ábrázolja. M. Nagy József szobrászművész alkotását az eltelt tizenhárom év alatt megviselték az időjárási viszontagságok, ezért a művész újra elkészítette az obeliszkszerű művet.

M. Nagy József szobrászművész alkotása
Fotó: Pesthy Márton

Porga Gyula polgármester köszöntőjében kiemelte, Gizella királyné hagyománya egy élő tradíció Veszprémben. Hozzátette, a királyné életének két kedvelt települése – Veszprém, ahol aktív életének jelentős részét töltötte, és Passau, ahol élete végén lelt otthonra – közötti kapcsolat ezer év elteltével is élő. Megjegyezte, a maiak feladata, hogy ezt a hagyományt továbbadják az utókornak.

Erika Träger, Passau alpolgármestere beszédében hangsúlyozta, az alkotás a két város polgárai közötti szoros kapcsolatot jelképezi. Hozzátette, megtiszteltetésnek tartják, hogy új szobor váltotta fel a korábbit, ezért köszönetet mondott Veszprémnek és a helyi német nemzetiségi önkormányzatnak.

A Passaui Aranyfőkötősök hagyományos viseletükben az avatóünnepségen
Fotó: Pesthy Márton

Emlékeztetett, az aranyfőkötő a 18. században keletkezett, és immár a polgárság viselete több mint kétszáz éve Passauban is. Az avatáson részt vettek a Veszprémi Német Nemzetiségi Önkormányzat, a Veszprémi Német Nemzetiségi Klub, Passau testvérváros küldöttsége, a Passaui Néptánckör, a Pas­saui Aranyfőkötősök képviselői és a Veszprém–Passau Baráti Társaság Egyesület tagjai.

Az avatóünnepség végén Csernai Balázs atya áldotta meg az alkotást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában