Helyi közélet

2019.05.14. 16:00

Pintér Sándor: Európa és Magyarország jövője a tét

Nem léket tömünk be, hanem szétsöpörjük a vizet, és előbb vagy utóbb elsüllyed a hajó, így beszélt a bevándorlók uniós szétosztásáról Pintér Sándor belügyminiszter a balatonfüredi lakossági fórumon, a Vaszary Galériában, hétfőn, ahol Bóka István polgármester köszöntötte a megjelenteket.

Kovács Erika

Pintér Sándor a balatonfüredi lakossági fórumon

Fotó: Penovác Károly

- Miért fontos az uniós választás most? A közelgő szavazáson arra kell válaszolni, milyen legyen Európa jövője, és ebben milyen szerepet szánunk Magyarországnak? – érvelt Pintér Sándor.

A belügyminiszter felidézte: 2015. szeptember 15-ig 391 ezren érkeztek a magyar határhoz 108 országból, és nemcsak háborús államokból. A lisszaboni szerződés szerint a határokat meg kell védeni. Igazolni kell a személyazonosságot, úti okmánnyal, határátkelőhelyen lehet jönni. A magyar kormány szeptember 15-re megépítette a kerítést hármas védelemmel. Jogszabályokat hoztak, hogy csak a schengeni szabályok szerint jöhessen be bárki az országba, védelmet biztosítottak a határ mellett élőknek, határvadászokat képeztek.

A hazai álláspont szerint ott kell segíteni a bevándorlóknak, ahonnan jöttek, be kell fejezni a háborút, gazdasági erőforrást kell vinni a fejlődéshez. A V4-ek, közte hazánk 35 millió eurót adott Líbiának, Szíriában kórházat épített, a honvédség humanitárius alakulattal is segít. Pintér Sándor az uniónak a bevándorlók szétosztását érintő javaslatáról – amit munkaerőgondokkal indokoltak – úgy mondta, ezzel nem léket tömünk be, hanem szétsöpörjük a vizet, és előbb vagy utóbb elsüllyed a hajó.

Pintér Sándor a balatonfüredi lakossági fórumon
Fotó: Penovác Károly

Az unióban több okból nem alkalmas mindenki a munkára, segélyre szorul, amit a magyar kormány inkább közfoglalkoztatásra fordít, amit több országban már példaként alkalmaznak. A belügyminiszter utalt rá, a rendes bevándorlók közé keveredtek olyanok is, akik lerombolt börtönökből szabadultak, embert öltek. Mindez a közrendre, biztonságra hatással van, több mint 300 terrorcselekmény fűződik az unióban olyan emberekhez, akik most jöttek, vagy korábban érkezettek leszármazottjai. Az ENSZ adatai szerint csak Afrikából 60 millió ember várható az unió felé, Afganisztánból érkeznek a legtöbben, folyamatosan jönnek a karavánok az unió felé.

A belügyminiszter kérdésre válaszolva elmondta, Németországban, Franciaországban a templomokat elbontják, mert a muszlimoknál erősebb a vallási kötődés, mint a keresztényeknél, akik templomaikat nem látogatják. A migránsbűnözést érintő felvetésnél megerősítette, Németországban nagyon sok bűncselekmény ebből adódott, közte 209 emberölés történt, meg rablógyilkosság, és 13 ezer szexuális bűntett. Az előadás után Orbán Viktor miniszterelnök bevándorlás ellenes hét pontjáról beszélt Kontrát Károly államtitkár, országgyűlési képviselő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában