Felemelő érzés volt a zarándoklat

2019.06.23. 07:00

Alsóörs polgármestere is meghallgatta a pápa szavait Csíksomlyón

Hebling Zsoltot az emberek többsége úgy ismeri mint a község polgármesterét, aki idén magas rangú állami kitüntetésben részesült. De ő az Alsóörs-Lovasi Református Társegyházközség gondnoka is.

Szendi Péter

– A keresztény értékrend már kisgyerekkoromban belém ivódott. Későbbi tanulmányaim során nem gyakoroltam a vallást, mígnem 2001-ben Ferenczy Gábor alpolgármester mint képviselőtársat hívott újra a templomba, és azóta rendszeresen járok – kezdi a beszélgetést Hebling Zsolt, aki örömmel mondott igent, hogy legyen az egyházközség gondnoka. Megtisztelő volt mindez számára, főleg annak tudatában, hogy nagyapja is presbiter volt. Amikor megválasztották polgármesternek, fontosnak tartotta, hogy a katolikus és református egyházközséggel is kitűnő kapcsolatot ápoljon és kölcsönösen segítsék egymás küldetését, hiszen a cél közös.

Történelmi esemény volt Ferenc pápa júniusi csíksomlyói látogatása. A polgármester családjával és barátaival együtt résztvevője volt ennek az alkalomnak. Felesége hívta fel rá a figyelmét tavasszal, hogy menjenek ki, hallgassák meg a pápa gondolatait.

– Örömteli és felemelő érzésekkel látogattuk meg június elsején a kegyhelyet. Végig szakadt az eső. Az emberek hömpölygő sárban tiporva, ugyanakkor türelmesen, békésen közelítették meg a különleges helyszínt. A mintegy 170 ezer ember áhítattal figyelte a szentatya beszédét. Egy nagyon szép gondolatsort fűzött fel: „Ez az égi zarándoklat Erdély öröksége, azonban egyúttal tiszteletben tartja a román és a magyar vallási szokásokat is. Ezen a zarándoklaton más felekezetek hívei is részt vesznek, és ez a párbeszéd, az egység és a testvériség jele. Ugyanakkor felhívás az életté vált hit és a reménnyé lett élet bizonyosságának a helyreállítására. Zarándokolni azt jelenti, hogy mint nép hazatérünk. Egy nép, amelynek gazdagsága a számtalan arc, kultúra, nyelv és hagyomány; Isten hívő szent népe, amely Máriával együtt zarándokol az Úr irgalmát énekelve!”

– Nagy örömmel töltött el az is, hogy a nemzeti összetartozás napja előtti hétvégén együtt lehettünk testvértelepülési, málnási barátainkkal – fejezte be gondolatait Hebling Zsolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában