Nemzeti összefogás, szociális igazságosság

2019.06.15. 07:00

Bajcsy-Zsilinszky Endrére emlékeztek Kővágóörs-Pálkövén

A politikus, újságíró, kivégzett nemzeti ellenálló tiszteletére rendezett ünnepségen gyermekrajzpályázat alkotóit is jutalmazták az emlékház udvarán.

Tóth B. Zsuzsa

Az évforduló alkalmából hirdetett gyermekrajzpályázat díjazottjai is ekkor vehették át jutalmukat Fotó: örökség műhely

Fotó: örökség műhely

A Kővágóörsi Önkormányzat és a Bajcsy-Zsilinszky Endre Szellemi Öröksége Műhely (BZSESZÖM) szervezte emléknapon idén elsőként a Bajcsy-Zsilinszky halálának 75. évfordulója jegyében meghirdetett Mit jelent számomra ma a szabadság? című gyermekrajzpályázat alkotóit jutalmazták. A rajzpályázat célja volt, hogy a gyerekek a maguk módján fogalmazzák meg és ábrázolják, számukra ma mit jelent a szabadság fogalma. Közel húsz alkotás érkezett, első helyezett lett Horváth Fruzsina, második Paál András Richárd, harmadik Gelencsér Ábel, a különdíjas Gelencsér Bianka lett, mindannyian a révfülöpi iskola diákjai.

Az évforduló alkalmából hirdetett gyermekrajzpályázat díjazottjai is ekkor vehették át jutalmukat Fotó: BZSESZÖM

Ezt követően Horváth Dezső polgármester köszöntőjében ismertette az elmúlt egy év alatt az önkormányzat által a Bajcsy-Zsilinszky–emlékház környezetében végzett építő tevékenységüket. A BZSESZÖM alapító-ügyvivője, Kerecsényi Zoltán Bajcsy-Zsilinszky néhai barátait, kortársait idézte. Kiemelte, tény, hogy Bajcsy-Zsilinszky Endre pályája sok vargabetűt írt le, sokáig vívódott, de sosem vált kommunistává, sem szocialistává. Haláláig a történelmi Magyarország hagyományain, a történeti alkotmányosság talaján állt, e szellemben szervezkedett, követelt nemzeti összefogást, szociális igazságosságot, jogegyenlőséget, függetlenséget. Alakja, életműve mindmáig valamiféle „szellemi gyúanyag”, amelyben olyan üzenetek vannak, amelyek a mai magyarság számára is fontosak lehetnek. Ezt bizonyítja az is, hogy immár majdnem egy évtizede rendszeresen összegyűlnek tisztelői születési évfordulónapjához közel Pálkövére, egykori szeretett helyére. Bajcsy-Zsilinszky leszármazottja, Bajcsy Lajos esperes-plébános Bajcsy-Zsilinszky igazság- és szabadságszeretetét hangsúlyozta. Mint mondta, pályájának lehet, hogy voltak nehéz vonásai, de odaadottsága és alakulása a vész-események sodrásában a nemzet ügyéért elvitathatatlan és felülmúlja azt, ami esetleg felróható neki.

A rendezvényen bemutatták a Kerecsényi Zoltán szerkesztette Pálkövei Bajcsy-Zsilinszky Zsebfüzet című helytörténeti kiadványt, valamint a Bartha Ákos történész által jegyzett Bajcsy-Zsilinszky Endre – Életút és utóélet című kötetet. A programon részt vett Rákóczy Sámuel, akinek balatonrendesi nagyapja jó barátságot ápolt Bajcsy-Zsilinszkyvel. A tőle kapott és dedikált könyvet mutatta be a jelenlevőknek. A program résztvevői gyertyát gyújtottak és koszorút helyeztek el az emlékház falán lévő márványtáblánál, és mellszobornál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában