minden magyar összetartozik

2019.06.03. 16:00

Bakonytamásiban nem felejtik a hősöket

Immár huszonöt éves múltra tekint vissza a településen a magyar hősök előtti méltó tiszteletadás. A nemzeti összetartozás napjáról is ilyenkor emlékeznek meg.

Laskovics Márió

A Hősi emlékműre helyezték el az emlékezés koszorúit

Forrás: Bakonytamási önkormányzata

Bakonytamásiban június 1-én, szombaton immár huszonötödik alkalommal rendeztek Hősök napi megemlékezést. Az első időkben a helyi Faluvédő Egyesület szervezte meg a tiszteletadásokat, néhány éve azonban az önkormányzat szervezésében egyszerre emlékeznek mind a magyar hősökre, mind pedig Trianon tragédiájára, a nemzeti összetartozás napjához kapcsolódva – tudtuk meg Kovács Enikő kulturális felelőstől.

Tájékoztatása alapján az idei emlékünnepen a Bakonytamási Énekkar előadásában alkalomhoz illő verseket, katonadalokat, valamint Trianon napjának fájdalmát megfogalmazó dalokat hallgathattak meg a jelenlévők.

A Hősi emlékműre helyezték el az emlékezés koszorúit
Fotó: Bakonytamási önkormányzata

Ünnepi beszédet mondott Németh Károly polgármester, melyben hangsúlyozta, jelentősnek tartja, hogy fejet hajtsunk a háborús áldozatok előtt és méltóképpen emlékezzünk meg arról, amit hazánkért tettek, hisz ők a legdrágábbat, vagyis az életüket adták a haza védelmében. Ezzel együtt fontos az is, hogy az emlékezés hagyományát átörökítsük utódainkra. Trianon tragédiáját nem felejthetjük el, hisz hazánk a békeszerződésben foglaltak alapján elveszítette területének kétharmadát. Sok száz színtiszta magyar település került idegen országhoz, ezeknek nagy része közel 100 év után, minden nehézség ellenére is megmaradt magyarnak. Az országgyűlés 2010-ben nyilvánította június 4-ét a nemzeti összetartozás napjává, ezzel is kifejezve azon szándékát, hogy éreztesse és tudatosítsa minden magyar együvé tartozását.

Az emlékműsort követően a résztvevők kivonultak a község fő terén álló Hősi emlékműhöz, ahol Szakos Csaba evangélikus lelkész mondott áldást, majd elhelyezték az emlékezés koszorúit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában