Életpálya a zeneoktatásért

2019.06.04. 16:00

Nemes László csellótanárt, karmestert köszöntötték Pápán

A hazai komolyzenei élet egyik elismert alakját, a több díjjal kitüntetett, szakmailag megbecsült Nemes László csellótanárt, karmestert köszöntötték a pedagógusnap alkalmából.

Laskovics Márió

Nemes László pápai emlékeiről is szólt az alkalmon

A Pápai Művelődéstörténeti Társaság a pedagógusnap alkalmából zenés beszélgetésre hívta az érdeklődőket múlt szombaton a Pedagógus Művelődési Házba, amelyen a több mint hatvan éve a zenei pályán tevékenykedő, Apáczai Csere János- és Eötvös József-díjas, a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett Nemes László csellótanár, karmester, igazgató, több zenei szervezet, intézmény és együttes létrehozója, megalapítója, pápai öregdiák volt a meghívott vendég.

Kovács Zoltán országgyűlési képviselő köszöntőjében méltatta az idén 83 éves Nemes László csellótanárt, karmestert. Jobbra Horváth Adrián zeneiskolai intézményvezető és Mátyus Aliz alelnök, író, szociológus

Nemes László többek között a Magyar Örökség Díjjal kitüntetett Budafok-Tétény Nádasdy Kálmán Alapfokú Művészeti Iskola és Általános Iskola alapító, címzetes igazgatója, a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar alapító karmestere, igazgatója, a Magyar Zene- és Művészeti Iskolák Szövetsége alapító és tiszteletbeli elnöke. Pápáról, munkáscsaládból indult és a hazai zenei élet egyik elismert alakja lett. Zenepedagógiai pályája 1955-ben kezdődött a pápai zeneiskolában, ahol már a Győri Zenei Konzervatóriumban folytatott tanulmányaival párhuzamosan oktatott. Kezdettől fogva elvi kérdés volt számára, hogy tanítson, a sokféle betöltött funkció, elfoglaltságai mellett mindig voltak, és jelenleg is vannak tanítványai.

Az ünnepeltet egykori tanítványai nevében Édes Lászlóné köszöntötte

Kovács Zoltán országgyűlési képviselő köszöntőjében elmondta, egy város híres szülöttei kapcsán talán a zenei kultúrát kevésbé emlegetjük. Pedig a nevelő pedagógusoknak rendkívül fontos szerepe van a mai világban is. Kiemelte, Nemes Lászlónak érdemes volt e pályára lépnie, mert sok követőjét szerettette meg a komolyzenével. Nagy fokú tisztelete nyomán Budapest 22. kerületének díszpolgárává választották 1996-ban.

Nemes László pápai emlékeiről is szólt az alkalmon

Horváth Adrián, a Bartók Béla Alapfokú Művészeti Iskola intézményvezetője úgy fogalmazott, Nemes László példakép, szakmai életútjából profitálhatnak a pedagógusok. Tulajdonképpen neki köszönhető, hogy a zeneiskolák bekerültek a közoktatási rendszerbe.

Csellón közreműködött a Nádasdy iskolából Márkus Luca és Simon Áron, zongorán kísért Kubinyi Zsuzsanna tanár Fotó: Laskovics Márió

Az ünnepeltet egykori tanítványai nevében Édes Lászlóné köszöntötte. Csellón közreműködött a Nádasdy iskolából Márkus Luca és Simon Áron, zongorán kísért Kubinyi Zsuzsanna tanár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában