Auschwitzba kerültek

2019.06.20. 07:00

Jelképes gettókerítést állítottak Pápán a zsidó áldozatok emlékére

A városgondnokság munkatársai közreműködésével megépítették az egykori gettókerítés jelképes mását a Kossuth és a Rákóczi utca találkozásánál.

Polgár Bettina

A jelképes gettókerítés felállítása a Megtörtént címet viselő holokauszt-emlékév programtervének része, utalva a 75 évvel ezelőtti eseményekre. 75 évvel ezelőtt erről a helyről nyílt a pápai gettó egyik bejárata. A gettót 1944. május 24-én kezdték építeni, az ezzel járó költségeket a zsidó közösségnek kellett állnia.

Az ismertetőből kiderül, a munkálatokra 48 órás határ­időt szabtak meg, ám a gettó végül öt nap alatt készült el. Két méter magas fapalánkkal vették körül az érintett városrészt, a gettó határán álló házaknál pedig a kapualjakat, a bejárati ajtókat és az ablakokat is be kellett deszkázni. A gettónak két bejárata volt. A Rákóczi és a Kossuth utca torkolatánál található főkapun keresztül bonyolították a teherforgalmat. A gettót 1944. május 31-én zárták le, előtte körülbelül 150 keresztény családot költöztettek ki a területről, nekik a gettóba költözők lakásait utalták ki.

Erről a helyről nyílt a pápai gettó egyik bejárata, jelképes kerítés emlékeztet a tragikus eseményekre Fotó: Polgár Bettina

A gettóba a hat éven aluli, zsidónak született gyermekeknek, továbbá a hat éven felüli, sárga csillag viselésére kötelezett személyeknek kellett bevonulniuk. A gettó kiürítését 1944. június 30-án hajnali 5 órára rendelték el. A lakókat az üzemen kívül helyezett műtrágyagyár csarnokába terelték. A zsidók bevagonírozását 1944. július 5-én hajnalban kezdték meg.

Az áldozatok július 9-én értek Auschwitzba. A 3000 deportált 80 százaléka a krematóriumba került.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában