Trianon ma is fájó emlék

2019.06.06. 07:00

Várpalotán is koszorúkkal, virágokkal emlékeztek

A nemzeti összetartozás napja alkalmából megemlékezést tartottak a várpalotai PSZC Faller Jenő Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma udvarán.

Szabó Péter Dániel

Fotó: Szabó Péter Dániel/Napló

Fotó: Szabó Péter Dániel/Napló

A trianoni békediktátum aláírásának 99. évfordulóján a Faller középiskola udvarán található kopjafánál Éltető Erzsébet, a Krúdy Gyula Városi Könyvtár munkatársa fogalmazta meg gondolatait a tragikus napról.

A nemzeti összetartozás fontosságáról beszélt Várpalotán Éltető Erzsébet Fotó: Szabó Péter Dániel/Napló

– Amíg a magyarság egészében megvan az összetartozás tudata, az egymásért érzett felelősség, az önző, egyéni érdekek és anyagi javak hajszolása helyett a nemzet érdekei- ért vállalt szolgálat, addig ez a nemzet erősödik. A nemzeti összetartozás napja a trianoni békediktátumhoz, a magyar történelem egyik legfájdalmasabb eseményéhez fűződik. Nem elsősorban azért, mert ennek értelmében Magyarország elveszítette területének és nemzeti vagyonának mintegy kétharmadát, hanem azért, mert az elcsatolt területeken több mint hárommillió magyar is élt – mondta az összegyűlt emlékezők előtt Éltető Erzsébet.

A megjelentek az intézmény udvarán lévő kopjafánál – amelyet 2015-ben a Határtalanul program keretében, a magyarság összetartozásának jelképéül állíttatott a középiskola – rótták le tiszteletüket és helyezték el az emlékezés koszorúit, virágait.

Az eseményen közreműködött Dömötörfy Nimród és a Duende Színjátszó Kör. A műsort összeállította Sándor Zsuzsanna és Reiff Mónika. Zárásként Vizi László Tamás, a Kodolányi János Egyetem tanszékvezető tanára gondolatait hallgathatták meg a résztvevők.

A felsőoktatási intézmény rektorhelyettese Trianon, revízió, határkérdés, nemzetegyesítés (1920–2010) címmel tartott előadást a Faller középiskolában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában