Még népszerűbb lehet a kerékpározás

2019.06.19. 18:23

Összeköti a belvárost és a vasútállomást – Átadták az új veszprémi kerékpárutat

Átadták a városközpont és a vasútállomás között épült közel három kilométer hosszú kerékpárutat szerdán.

Marton Attila

20190619 Porga Gyula veszprémi polgármester a Nelson Veszprémi Kerékpáros Egyesület tagjaival felavatta a Jutasi úti kerékpárutat. Porga Gyula, Lamos Péter a veszprémi Városfejlesztési Iroda vezetője és Szabó Róbert a Practical Kft ügyvezetőjeFotó: Penovác Károly Veszprém Megyei Napló

Az átadón Porga Gyula polgármester kiemelte, a Jutasi úti kerékpárút régi igénye volt a veszprémieknek. Az átadott szakasz nemcsak a vasút és a belváros közötti összeköttetést javítja, hanem a Jutasi úti lakótelepen élők is gyorsabban és biztonságosabb körülmények között közlekedhetnek lakóhelyük és a város központja között.

Porga Gyula polgármester a Veszprémi Kerékpáros Egyesület tagjaival avatta fel az új kerékpárutat
Fotó: Penovác Károly/Napló

Az új kerékpárút két szakaszból áll: a Munkácsy út és a vasútállomás közötti csaknem két kilométeren az úttest mindkét oldalán burkolati jellel jelöltek ki kerékpársávokat. A buszpályaudvar és a Munkácsy út közötti 810 méteres szakaszon a legkorszerűbb, koppenhágai típusú kerékpárút épült, itt a biciklisek két sávban közlekedhetnek egymással szemben, és a járda szintben is elkülönül a bicikliúttól. A két méter széles kerékpárutat ezen a szakaszon másfél méter széles zöldfelület választja el az útpályától.

Fotó: Penovác Károly/Napló

A polgármester felidézte, 2006 óta mintegy 15 kilométer kerékpárút épült a város közigazgatási területén, a beruházások révén pedig egyre többen választják a közlekedési lehetőségek közül a biciklizést. Hozzátette, az autós közlekedés visszaszorításának eszközei a közösségi közlekedés szolgáltatásának bővítése és a kerékpáros infrastruktúra fejlesztése. Megjegyezte, Veszprémben további 14 kilométer kerékpárút előkészítése vagy építése folyamatban van, továbbá Felsőörs és Alsóörs irányában a Balaton felé, Márkó és Bánd irányában a Bakony felé épülnek kerékpárutak a tervek szerint.

Fotó: Penovác Károly/Napló

A beruházás tavaly augusztusban kezdődött el, és a néhány hetes téli leállás után márciusban folytatódott. A bruttó 275 millió forintos beruházásra az európai uniós TOP-programban nyert forrást az önkormányzat.

Porga Gyula azt is bejelentette, tesztüzemben működik már a város első okos zebrája a Haszkovó utcában, amely villogó fénnyel figyelmezteti az autósokat az átkelő gyalogosokra, kerékpárosokra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában