pályaorientációs programsorozat

2019.07.06. 07:00

A szakmák titkait fürkészték a pápai diákok

Ezen a héten a Batthyány Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium adott otthont a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által szervezett Szakmakóstoló hét nevű pályaorientációs programsorozatnak.

Polgár Bettina

A fiatalok megismerkedhettek a zöldség- és gyümölcsfeldolgozással, és lecsót is készítettek Fotó: Polgár Bettina/Napló

Fotó: Polgár Bettina/Napló

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara ebben az évben az egész országra kiterjesztve szervezi meg a Szakmakóstoló hetet, hogy a pályaválasztás előtt álló tanulók a kezdeményezésnek köszönhetően betekintést nyerhessenek, milyen munkakörülmények jellemzik az adott szakmákat.

A fiatalok megismerkedhettek a zöldség- és gyümölcsfeldolgozással, és lecsót is készítettek Fotó: Polgár Bettina/Napló

Farkasdy Károly, a NAK Veszprém megyei igazgatóságának igazgatója elmondta, a tavalyi sikeres, Bács-Kiskun megyében megtartott program után idén nyáron június 17. és 19. között az egész országra kiterjesztve, 18 agrárszakképző intézmény bevonásával szervezik meg a Szakmakóstoló hét eseményeit. Az egyhetes program során a részt vevő diákok több, az agráriumhoz, az állattartáshoz, a növénytermesztéshez, az élelmiszeriparhoz és a falusi vendéglátáshoz kapcsolódó szakképesítéssel is megismerkedhetnek, emellett a szakképesítések munkafolyamataiból, alapvető fogásaiból is ízelítőt kapnak.

Megtudtuk, a programok kifejezetten az 5–7. osztályos, pályaválasztás előtt álló diákoknak szólnak. – A pápai Batthyány-iskolában a fiatalok a sütőipartól a húsiparig, a lovászképzéstől az élelmiszeripari feldolgozási folyamatokig sokrétű ismereteket szereztek, de a kikapcsolódás is helyet kapott – hangsúlyozta Farkasdy Károly.

A fiatalok a hét során megtekinthették a sütőipari tanműhelyt és az élelmiszerlabort, betekintést nyerhettek, milyen munkát végeznek a pékségekben és a cukrászatokban, lovagolhattak, megismerkedhettek a zöldség- és gyümölcsfeldolgozással, a tejtermékek előállításával, az élelmiszerlabori vizsgálatokkal, illetve látogatást tehettek a Pápai Hús Kft.-nél, és somlói pincelátogatás is színesítette a programot. A szórakozásra is bőven kínálkozott lehetőség a hét során, a diákok tematikus városnézésen, fagyizáson vettek részt, és a Várkertfürdőt is felkeresték.

Farkasdy Károly kiemelte, a visszajelzések alapján pozitív volt a Szakmakóstoló hét fogadtatása, és jól teljesítették a fiatalok a különböző feladatokat. Mint mondta, a NAK a kezdeményezéssel az agráriumban megmutatkozó munkaerőpiaci igényekre ad választ. A rendezvény a hagyományos pályaorientációs programokkal szemben az agrár-szakképesítések élményalapú megismerését helyezi előtérbe, így a résztvevők olyan átfogó ismereteket kapnak az adott szakképesítésről, amely biztosítja a tudatos pályaválasztás lehetőségét. A programba olyan tanulókat szerettek volna bevonni, akik érdeklődnek az agrárszakmák iránt, vagy motiváltságot, illetve nyitottságot mutatnak az agrár- és élelmiszeripari képzések iránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában