Szép és nehéz hivatás

2019.07.15. 11:00

Biztonságban érezhetik magukat Sümeg lakói

Sümeg Semmelweis Ignác születésének évfordulóján szervezett ünnepséget az utóbbi időszakban először az önkormányzat és a Járóbeteg szakellátó központ.

Tóth B. Zsuzsa

Sümegen évek óta először rendeztek újra Semmelweis-napi ünnepséget az egészségügyi dolgozók tiszteletére

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Az eseményen ott voltak a jelenlegi egészségügyi dolgozók és a nyugdíjasok is. Végh László polgármester ünnepi beszédében méltatta Semmelweis munkásságát.

– Szemünk előtt az ő példája lebeg, aki egy vadászkutya szívósságával küzdött azért, hogy elfogadják azt, amivel meg lehet menteni a szülő nőket. Ezért feláldozott mindent. Ez a hozzáállás kell ma is a magyar egészségügyi dolgozóktól ahhoz, hogy embereken segítsenek, embereket mentsenek meg.

Sümegen évek óta először rendeztek újra Semmelweis-napi ünnepséget az egészségügyi dolgozók tiszteletére Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Az itt jelenlevők ezt teljesítik is, én pedig hálás vagyok ezért az egészségügyben dolgozóknak. Sümeg egészségügye az utóbbi években kifejezetten sokat fejlődött, és mára olyan állapotba került, amelyre – bár lehet még fejleszteni, de már ma is – büszkék lehetünk. A fejlődés kisebb része múlik az anyagiakon, a nagyobb része a terület dolgozóin, a szakszemélyzeten, az orvosokon, ápolókon múlik. Azokon, akik emberi hangon szólnak a betegekhez – mondta a polgármester.

Szabó Krisztina ügyvezető igazgató köszönetét fejezte ki a meghívottaknak. – Szép és nehéz hivatás ez. Hiszen a beteg ember sokszor türelmetlen, nyűgös, ennek ellenére mégis nagyon szép, hiszen a beteg végtelenül hálás egy jó szóért, érintésért is. Azonban nagyon sokszor fél, a dolgozók azok, akiknek mégis nagy bátorsággal el meri mondani a legbenső félelmét is. Sokszor úgy jelentkezik ma a beteg az egészségügyi szakszolgálatnál, mint aki van akkora tudás birtokában a saját gyógyulásával kapcsolatban, mint az ellátó személyzet.

Ennek ellenére ezek a betegek sokszor szóról szóra vissza tudják idézni azokat a szavakat, amelyeket önöktől kaptak az ellátásuk során – mondta az ügyvezető. Hozzátette, hogy a sümegiek szerencsések, a lakosság minden korosztálya biztonságban érezheti magát. A sümegi gyermekorvosok és védőnők a kicsik egészségét, fejlődését nagy figyelemmel és magas szaktudással kísérik.

A panaszukkal orvoshoz forduló betegek is biztonságban vannak, hiszen a nagy tudású orvosok empatikusan végzik munkájukat, ebben segítenek a szakdolgozók, asszisztensek. Azok úgyszintén biztonságban érezhetik magukat, akik sürgős esetben a mentőszolgálat vagy az ügyelet segítségére szorulnak. Amint azok is, akik a mai terápiás világ útvesztőiben célt tévesztenek. A patikákban empatikus, jól képzett gyógyszerészek segítenek eligazodni a betegeknek.

A jeles ünnepen az elismerések átadása sem maradt el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában