felköszöntötték

2019.07.09. 07:00

Századik születésnapját ünnepelte Inota egykori lelkipásztora

Az idén 100 éves Csajági Dezsőt köszöntötték családtagjai, barátai és tisztelői a napokban az Inotai Faluházban.

Szabó Péter Dániel

Csajági Dezső, az ünnepelt mellett Papp Gyuláné Csesznegi Kornélia, Campanari-Talabér Márta és Lukácsné Orovicz Piroska Fotó: Szabó Péter Dániel

Az immár nyugalmazott református lelkipásztort a Krúdy Gyula Városi Könyvtár és a településrész hívei hívták meg közel negyvenéves szolgálata helyszínére, hogy az Inotai Faluház nagytermét zsúfolásig megtöltő közönség előtt köszöntsék őt 100. születésnapja alkalmából.

Csajági Dezső 1919. január 17-én született, és lelkészi hivatását a három „T” betű (Tiltott, Tűrt, Támogatott) éveiben végezte Inotán. A kitűnő szellemi frissességnek örvendő egykori lelkész az egyház számára nem igazán kedvező időszakban gondozta a falu református híveit, akik még ma is nagy szeretettel gondolnak a település kulturális és közéletében is jelentős szerepet vállaló egyházfira. 1938-ban érettségizett és 1942-ben végezte el a teológiát Pápán.

Később ugyanitt kilenc évig püspöki titkárként tevékenykedett, majd 1955 és 1991 között az inotai református közösség lelkésze volt. Az inotai 36 év alatt volt egyházmegyei, majd egyházkerületi főjegyző, rendezte a temetőt, felújíttatta a templomot, új ­parókiát építtetett. 2002-ben 60 éves emlékdiplomáját, majd 2012-ben a Pápai Református Teológia Akadémia tanévnyitóján rubindiplomáját vehette át a nyugalmazott lelkipásztor.

Az Inotai Faluházban az idős lelkipásztort Campanari-­Talabér Márta polgármester is köszöntötte. A városvezető beszédében emlékeztetett az ötvenes évek egyházellenességére, és kiemelte Csajági Dezső lelkipásztori munkáján túlmutató közösségi tevékenységét. Az esemény emlékére Papp János Inota református templomát ábrázoló festményét nyújtotta át az ünnepeltnek.

Csajági Dezső, az ünnepelt mellett Papp Gyuláné Csesznegi Kornélia, Campanari-Talabér Márta és Lukácsné Orovicz Piroska Fotó: Szabó Péter Dániel

A lelkészutódok nevében Papp Gyuláné ­Csesznegi ­Kornélia inotai, valamint ­Lukácsné Orovicz Piroska várpalotai református lelkész köszöntötte a Pro ­Pannonia Reformata-­díjjal is kitüntetett lelkipásztort. Huszár Pál, a Magyarországi Református Egyházkerület főgondnoka, az MRE Zsinatának világi elnöke köszöntőjét Budai László könyvtárigazgató olvasta fel, majd a hívek köszöntötték egykori lelkészüket.

A meghitt, családias hangulatú rendezvény a születésnapi torta felvágásával, pezsgős koccintással és agapéval ért véget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában