egy pedagógus lépett közbe

2019.07.19. 07:00

Zsarolták, fenyegették társukat a pápai kamaszok

Három kamasz veréssel fenyegette meg két iskolatársát, csak hogy értékekhez jussanak. A bíróság felfüggesztett fogházbüntetést szabott ki.

Mátételki András

A fiatalkorúak, H. Péter (17), M. Patrik (19) és L. Szilveszter (16) a pápai Vajda Márton Óvoda, Általános Iskola, Készségfejlesztő Speciális Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény tanulói voltak a 2017/2018-as tanévben. Már iskolakezdéskor kinéztek maguknak egy 13 éves fiút, akit az óraközi szünetekben fához lökdöstek, körbeállták, majd közösen azt „kérték” tőle, hogy hozzon el otthonról készpénzt, mobiltelefont vagy táblagépet.

Amikor a fiatal vonakodott teljesíteni elvárásukat, azzal fenyegették meg, hogy elkapják és megverik. Mivel a legény nagyon megijedt a támadóitól, elhozott otthonról egy 10 ezer forintot érő táblagépet, amelyet az egyik vádlott elcserélt valakivel mobiltelefonra.

Amikor a sértett egyik barátja felszólította a vádlottakat, hogy hagyják abba az erőszakoskodást, tőle is értékeket követeltek. Ha nem hoz otthonról semmit, „vele fogják folytatni”… A fiú is megijedt a nagyobbaktól, de ő nem tudott a kérésüknek eleget tenni, mert semmi pénzzé tehető dolga nem volt.

Egy októberi napon H. Péter legelső áldozatukat lökdöste, rugdosta, szemét kezdte nyomkodni az iskolában – két társa mindezen nevetett. Észrevette őket az egyik pedagógus, aki közbelépett. Az utóbbi vádlottnál a szakértő enyhe fokú gyengeelméjűséget állapított meg, korlátozott volt abban, hogy tettének következményeit felismerje.

A Pápai Járásbíróság H. Pétert másfél évi, két társát pedig egyaránt egy év és két hónap fiatalkorúak fogházára ítélte azzal, hogy mindhármuk szabadságvesztését két év próbaidőre felfüggesztette, illetve pártfogót rendelt ki melléjük. A döntés jogerős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában