Nagy közönségsiker volt a Bakonyi Vágta

2019.08.22. 11:30

Csetény, Zirc és Porva indíthat lovast a Nemzeti Vágtán

Ötödször rendezték meg a sok érdeklődőt vonzó Bakonyi Vágtát, a Nemzeti Vágta Zirc-Tündérmajori előfutamát.

Kelemen Gábor

Nagy versenyt vív Zirc és Csetény lovasa

Fotó: Penovác Károly/Napló

A rendezvényt Stohl András színművész, tévés és rádiós műsorvezető nyitotta meg. A már déltájban is szép számmal összegyűlt közönséget Veinperlné Kovács Andrea, a társszervező Porva polgármestere és Ozsváth Kálmán, a zirci lovas program „atyja”, szervezője, a versenynek helyet biztosító Tündérfarm tulajdonosa is köszöntötte.

Nagy versenyt vív Zirc és Csetény lovasa
Fotó: Penovác Károly/Napló

A tűzoltóautó járt körbe elsőként a pályán, s locsolta a száraz, napégette homokot. Az eseményeket a színpadról Kőmíves Péter, a Kincsem Park hivatalos szpíkere közvetítette, aki szerint a zirci az egyik legjobban előkészített pálya a vidéki előfutamok helyszínei közül. A nemzeti színű zászlócskákkal díszített bálák mögül a közönség izgatottan várta a versenyt, mely a székesfehérvári huszárok felvezetésével kezdődött.

A tíz lovast három előfutamba sorsolták, a döntőbe Csetény, Székelykeresztúr és Zirc jutott. Nagy küzdelemben a fináléban a házigazda várost képviselő Fodor Melinda érkezett elsőként a célba, második helyezést ért el a csetényi Vörös József, harmadik helyen a székelykeresztúri Farkas Ferenc futott be.

Fotó: Penovác Károly/Napló

Zirc térségét hárman képviselik az októberi Nemzeti Vágtán, az első két helyezett mellett „szabad kártyával” Porva is indíthat majd lovast két hónap múlva a Hősök terén. A kocsitoló versenyt is Zirc nyerte meg, jogot szerezve a fővárosi indulásra.

A Kishuszár Vágtára négyen neveztek, így az ifjú lovasok első viadala már a Nemzeti Vágtára való továbbjutásról döntött, ami Dunaharasztinak sikerült Galgovits Rékával a nyergében. Vörös Tamara, a Bakonyi Vágta többszörös bajnok csetényi Kishuszára ezúttal nem indult a Bakonyi Vágtán, mert egy másik vidéki versenyen már biztosította helyét a legjobbak között.

A versenyt kísérőprogramok sora színesítette. Az erdélyi Gyergyócsomafalváról érkezett Mocorgók Néptánc­csoport már délelőtt megalapozta a hangulatot, majd többször is eljárták táncukat. Hamza Viktória lovas szabadidomár produkciója nagy sikert aratott. Nem kevésbé a favágó világbajnok porvai testvérpár, Répás Tamás és Répás Péter láncfűrészes mutatványa, akik több felvonásban mutatták meg tudásukat, egy fatörzsből például tizenkét kicsi széket faragtak ki.

Az eredményhirdetésen balról Galgovits Réka kishuszár, Farkas Ferenc, a székelykeresztúri induló, a csetényi Vörös József, és a Zircet képviselő, győztes Fodor Melinda Fotó: Penovác Károly/Napló

A gyerekekre is gondoltak a szervezők: Frici bohóc műsora, légvár, ringlisek, ügyességi játékok, kézműves foglalkozások várták a kicsiket, akik pónin is lovagolhattak. Szórakoztató programok is követték egymást, fellépett a szápári Szivárvány tánccsoport, a Delta együttes, valamint Csutak Noémi és Tóth Tünde énekesnők.

Sok érdeklődőt vonzott az egész napos bakonyi lovas rendezvény, szinte minden korosztályt meg tudtak szólítani a programokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában