ekf 2023

2019.08.07. 17:30

Európa Kulturális Fővárosa-fórumon vett részt Veszprém Fiumében

A Veszprém 2023 Európa Kulturális Fővárosa program nemzetközi „Kulturális Tandem” pályázatának nyertesei számoltak be az EKF 2020 címet elnyert Fiumében tartott Tandem Fórumról.

Napló-információ

Európa Kulturális Fővárosa fórumon vett részt Veszprém Fiumében Fotó: EKF Veszprém 2023

Fotó: EKF Veszprém 2023

A fórum célja volt, hogy az ott megjelent 28 – nyolc különböző európai kulturális fővárosból delegált – szervezet képviselői Tandem párokat alkotva, közös, hosszú távú kulturális programot dolgozzanak ki. Első lépésben egymás megismerése után az együttműködő párosok kiválasztása volt a feladat.

Európa Kulturális Fővárosa fórumon vett részt Veszprém Fiumében Fotó: EKF Veszprém 2023

- A Kabóca Bábszínház dramaturgjaként vettem részt a fiumei Tandem programon. A fontos személyes és szakmai találkozások során Léonie Dijkemával kötöttem partnerséget, aki színészi, rendezői múltja mellett a holland Fries Straat Festival válogatója és szervezője. Tervezett közös munkánk alkalmat teremthet arra, hogy kölcsönösen fejlődjünk: rendezvénye az újonnan megnyitott saját előadóterét szeretné saját, a fesztivál tematikájához szorosan kapcsolódó produkciókkal megtölteni, mi pedig nemzetközi színtérre szeretnénk lépni a már több mint húszéves hagyománnyal bíró Kabóciádé Családi Fesztivállal. Új alkotókat, produkciókat ismerhetünk majd meg a kölcsönös látogatásokon, izgatottan várjuk, hogy csatlakozhassunk Európa kortárs kulturális vérkeringésébe – mondta el Szántó Viktória, Kabóca Bábszínház delegáltja.

- A megújuló intézményünk EKF kapcsolattartójaként a múzeum kapcsolatrendszerének fejlesztésén dolgozom. A következő években a múzeum helyi közösségek bevonásán alapuló tájkutatást szervez Veszprémben és a várost övező tágabb régióban. Alapvető feladatunk a felmenőink által alakított környezetünk értékeire való figyelemfelkeltés. A kulturális környezettudatosság fontos megtartóerő. Ez a fajta fejlődés azonban csak a világ tükrében – vagyis más vélemények meghallgatásával és megfontolásával – vezethet kiegyensúlyozott, valódi értékteremtő alkotáshoz. Ennek tudatában vettem részt Fiuméban a Tandem programon, ahol egy kortárs képzőművészettel foglalkozó holland csoport képviselőjével, Arda van Tiggelennel vettem fel a kapcsolatot. A VHDG nevű csapat alkotásaiban környezetünk megszokott jelenségeinek kedvesen ironikus újraértékelését tapasztaltam. Együttműködésünk célja a múzeum következő évekre tervezett közösségi tájkutatásainak művészeti szempontú megjelenítése. Újrateremtő szemléletüket szívesen fogadjuk, Isten hozta őket nálunk Veszprémben! – tette hozzá a Tandem pályázat másik nyertese, Péterváry Tamás, a Laczkó Dezső Múzeum régésze.

Az ismerkedésre szakmai beszélgetések, elemzések, előadások, drámajátékok, közös programok, együttlétek alatt nyílt lehetőség. A partnereknek a novemberben, Hollandiában megrendezésre kerülő beszámolón kell bemutatni programjaikat, amelyeket egymás környezetének, céljainak, lehetőségeinek megismerése után alkotnak majd meg. A Fórumon részt vett Mike Friderika, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. programfejlesztésért és nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában