sváb hagyományok

2019.08.20. 07:24

Térségi gombócfesztivál és baráti találkozó Bakonynánán

Tizenegyedik alkalommal rendezte meg az önkormányzat a gombócfesztivált, mely az idén a Nána nevű települések baráti találkozójával bővült.

Müller Anikó Hanga

Fotó: Müller Anikó Hanga

Mint Bierbaum Adrienn polgármester elmomndta, idén is az önkormányzat szervezte a programot, mintegy háromszáz önkéntes közreműködésével. A kiadások teljes összegét külső források bevonásával, pályázatokból, szponzori támogatásokból fedezték.

Bőséges volt a gombóckínálat
Fotó: Müller Anikó Hanga

A Nána elnevezést a nevükben viselő települések kapcsolatfelvételét tizenkilenc évvel ezelőtt Tiszanána akkori polgármestere kezdeményezte, egy alkalommal már Bakonynána is helyszínt adott a rendezvénynek, most újra Tiszanánáról, Kisnánáról, Alsónánáról, Felsőnánáról, Hajdúnánásról és a felvidéki Nánáról érkeztek delegációk,

Ovádi Péter térségi országgyűlési képviselő kiemelte, mára a rendezvény térségi fesztivállá nőtte ki magát, mely a faluközösség óriási összefogásával valósul meg évről évre. Gyopáros Alpár országgyűlési képviselő, kormánybiztos a Magyar Falu Program kapcsán a kistelepülések népességmegtartó erejének jelentőségérő szólt, melyet a kormány ezzel a pályázati lehetőséggel is támogat.

A gasztronómiai és kulturális fesztivál olyan sok érdeklődőt vonzott, hogy a falu elejére ki lehetett volna tenni a megtelt táblát. Szinte nincs olyan nánai háziasszony, aki ne készített volna gombócot. Közel négyezer-ötszáz adaggal – elsősorban a sváb hagyományokra építkezve, a helyi és környékbeli alapanyagokat felhasználva – kb. húszezer darab gombócot kínáltak.

A falu elejére ki lehetett volna tenni a megtelt táblát
Fotó: Müller Anikó Hanga

Volt kolbászos gombócleves, húsos, medvehagymás, szilvás, barackos, csokis, mákos, prézlis, aludt tejes és túrógombóc, zsemlegombóc vadassal, töpörtyűs káposzta krumpli gombóccal, krumpli gombóc erdei gomba-, meggy-, szilvamártással.

A folklór műsorban szerepelt a helyi Wasserfall harmonika duó és a Dalnokok, a szomszéd falu, Dudar néptánccsoportja, fellépett Rony, Tóth Andi, Nótár Mary, nagy sikert aratott az Aradi-Varga show. Az esti bálon a móri Tutti zenekar húzta a talpalávalót kifulladásig. Volt főzőverseny, véradás, egészségügyi szűrés, a gyermekeket kézműves foglalkozások, ugráló várak, lufi hajtogató bohóc szórakoztatta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában