Megszentelték az új kenyeret

2019.08.21. 07:00

Változatos programokkal ünnepeltek a Laczkó Dezső Múzeumban

Megáldották tegnap délután az új kenyeret Veszprémben, a Szent István napi ünnepségen a Laczkó Dezső Múzeum udvarán.

Horváth Virág

Péterváry-Szanyi Brigitta és Burján Ernő köszöntötték a résztvevőket, Nagy Károly kanonok (balra) pedig megszentelte az ünnepi kenyereket

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A Laczkó Dezső Múzeum a 2019-es évben tervezett felújítási munkálatainak befejeztével újranyitotta kapuit a nagyközönség számára, hagyományos államalapítás napi családi programjával. A kenyér útja, kalásztól a cipóig mottójú ünnepi rendezvényükön várták az érdeklődőket a délután folyamán. A gyermekeket kézműves és alkotó foglalkozások, a felnőtteket interaktív műtárgybemutatók várták a Laczkó Dezső Múzeum megújult konferenciatermében, a Bakonyi Házban és a múzeumi udvarban.

Péterváry-Szanyi Brigitta és Burján Ernő köszöntötték a résztvevőket, Nagy Károly kanonok (balra)
pedig megszentelte az ünnepi kenyereket Fotó: Balogh Ákos/Napló

Az ünnepi eseményen Csukárdi Sándor A székely asszony meg az ördög mesekomédiáját tekinthették meg az érdeklődők a Szó és Kép Színpad előadásában, majd a Magyarok Kenyere és a Laczkó Dezső Múzeum Kenyerének megszentelése következett a múzeumkertben. Az új kenyereket Nagy Károly kanonok szentelte meg, ünnepi beszédet tartott Burján Ernő, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Kamara Veszprém Megyei Szervezetének alelnöke és Péterváry-Szanyi Brigitta, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója.

Nagy Károly kanonok az ünnepi beszédében azt kívánta a megjelenteknek, hogy ahogyan az ünnepi lisztet a kovász, úgy járja át az embereket augusztus 20-ának az ünnepi gondolata, és Magyarország születésnapja legyen mindannyiunk ünnepe.

Péterváry-Szanyi Brigitta, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója ünnepi beszédében kiemelte a hagyományok megőrzésének fontosságát, és a folyamatos fejlődést, amelyen jelenleg a múzeum is keresztülmegy. Az ünnepi kenyér megszentelése, és megszegése után a résztvevők megkóstolhatták az új kenyeret.

Az ünnepi esemény zárásaként a Gerence Hagyományőrző Néptáncegyüttes vezetésével indult az aratómenet az Óváros térre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában