Erős szálak a két település között

2019.09.10. 11:00

Negyedszázados jubileumához érkezett Tótvázsony és Dobel kapcsolata

Huszonöt éve írták alá az együttműködési megállapodást a tótvázsonyiak a németországi Dobellel. A jubileum megünneplésére 75 tagú küldöttség érkezett a Fekete-erdő hegyvidéki területén található kis faluból.

Molnár Sándor

Sipos Ferenc és Christoph Schaak polgármester tapasztalatszerző csereprogramokat szervezne Fotó: Molnár Sándor/Napló

Fotó: Molnár Sándor/Napló

A dobeliek három éjszakát töltöttek el Tótvázsonyban. A vendéglátók kevés külsős programot szerveztek a mintegy ezer kilométerről érkező vendégeknek. Az időjárás miatt a balatoni hajókázás elmaradt, de megnézték a tihanyi apátságot, és Balatonfüreden ebédeltek. A családias, inkább leülős és beszélgetős programok nagy része Tótvázsonyban zajlott.

Sipos Ferenc és Christoph Schaak polgármester tapasztalatszerző csereprogramokat szervezne Fotó: Molnár Sándor/Napló

Sipos Ferenc polgármester kiemelte, hogy nemcsak az önkormányzatok között nagyon jó a kapcsolat, hanem a 25 év alatt sok barátság is kialakult a két település lakói között. Van 8-10 család, akik gyakorlatilag barátként köszöntik egymást, és több esetben egymásnál is laknak Tótvázsonyban vagy Dobelben. Szerinte a testvértelepülési kapcsolatok továbbfejlesztéséhez a fiatalok bevonására van szükség, mert azok, akik egykor elindították ezt, már nyugdíjaskorúak. Emellett keresik az együttműködési lehetőségeket az óvodák, iskolák és civil szervezetek között.

Christoph Schaak, Dobel polgármestere elmondta, Tótvázsony szinte a második otthonuk, ahol barátaik vannak, kedves emberek fogadják őket. Kiemelte, hogy tanulhatnak is egymástól, mert megnézhetik, hogy hogyan működnek a dolgok az egyik, illetve a másik településen. Szeretnének minden második évben ellátogatni Tótvázsonyba és turistaként eltölteni itt egy hetet és ismerkedni a helyiekkel. Az egyik évben ők jönnének, majd a tótvázsonyiak mennének el Dobelbe, és kialakulhatna egyfajta tapasztalatszerző csereprogram, amelynek során például a két település óvónői is meglátogatnák egymás intézményeit. Christoph Schaak szerint nem jó, ha egy partnerkapcsolat csak a helyi képviselő-testületek között él. A kapcsolódási pontokat megkeresve mindenképpen be kell vonni a polgárokat, mert nélkülük ez nem működhet – hangsúlyozta.

A gálaesten felléptek a helyi óvodások, a dobeli fúvós­zenekar, a Tótvázsonyi Német Nemzetiségi Dalkör, és színpadra lépett a már megszűnt, de erre az alkalomra újra összeállt Tótvázsonyi Német Nemzetiségi Tánccsoport is. A szombati műsor részeként egy oklevél aláírásával a két polgármester megerősítette a partneri kapcsolatot. Az est bállal zárult a tótvázsonyi iskola tornatermében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában