Megerősítette együttműködését

2019.09.27. 20:00

Negyvenöt éves a testvérvárosi kapcsolat Veszprém és a finnországi Rovaniemi között

Megerősítette együttműködését Veszprém és a finnországi Rovaniemi. A két város között negyvenöt éves a testvérvárosi kapcsolat.

Balla Emőke

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nem protokolláris szintű a két település kapcsolata. A hosszú távú együttműködés titka a személyes, a civil és az intézményi kapcsolatokban rejlik, mondta Porga Gyula a városházán tartott ünnepségen. A polgármester köszönetet mondott azoknak, akik segítették, hogy a kapcsolat gyarapodhasson. Külön kiemelte és elismerő oklevéllel köszönte meg Tímár Veronikának, a Veszprémi Magyar-Finn Egyesület (VeMaFi) tiszteletbeli, örökös elnökének, valamint Szoboszlai Andrásnak, az egyesület elnökének munkáját, aki tíz éve vezeti a közösséget. A rendezvényen az elmúlt tíz évről számolt be, megemlékezve minden esztendő jeles eseményeiről. Beszámolt többek között arról, hogy iskolások számára hirdették meg az Én Finnországom című pályázatot, 2013-ban felavatták a Rovaniemi lépcsőt, lappföldi és veszprémi képzőművészeknek szervezték meg a Rovaniemi 40 programot, filmklubot indítottak, az egyesület tevékenységet sporttal, Somogy megyében működő kézilabda klubbal bővítették. 2016-ban Veszprém viselte a Finnugor kulturális főváros címet, az év szervezésében jelentős szerepe volt a VeMaFinak. Tíz év alatt közel száz programot szerveztek, harmincat 2016-ban.

Rovanieminek tizennégy testvérvárosa van, de a legbarátibb és a legszorosabb a magyar településekkel való kapcsolat, mondta Esko Lotvonen. Rovaniemi polgármestere kiemelte: a két települést összeköti a dinamikus városfejlesztés, a lakosság létszáma, az egyetemi városok helyzete, ugyanakkor különböznek nyelvi, kulturális és gazdasági téren, ezek azonban nem akadályozzák, hanem segítik az együttműködést. A lappföldi város vezetője bízik benne, hogy a kapcsolat a következő nemzedék által a jövőben is folytatódik.

Markku Virri, Finnország budapesti nagykövete levélben osztotta meg gondolatait arról, hogy a két város között épült híd egyre erősebb.

Az ünnepségen, ahol a Veszprém-Bakony Táncegyüttes adott műsort, a két város polgármestere aláírta a testvérvárosi együttműködést megerősítő szerződést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában