értékel a leköszönő polgármester

2019.09.19. 19:00

Sikeres fejlesztések jellemzik Lókút elmúlt tizenhét évét

Szép eredményeket ért el az önkormányzat a 2002-2019 közötti időszakban, foglalta össze értékelését Surányi Mihály, a tizenhét év után most leköszönő polgármester.

Müller Anikó Hanga

A leköszönő polgármester elmondta, az önkormányzat működése stabil Fotó: Müller Anikó Hanga

Fotó: Müller Anikó Hanga

A szép fekvésű, dimbes-dombos kis bakonyi település lélekszáma nem éri el az ötszázat, de örvendetes, hogy az utóbbi években megállt az elvándorlás, sőt növekedett a lakosság létszáma, ami a jövő szempontjából biztató. A gyermeklétszám is nőtt.

A leköszönő polgármester elmondta, az önkormányzat működése stabil Fotó: Müller Anikó Hanga

– Néhány számadat tükrében a gyarapodásunk. A rendezési tervünkre ötmilliót, 1,5 kilométernyi ároktisztításra másfél milliót fordítottunk. Állami támogatásból két kilométer járdát építettünk a Bem, a Rózsa és a Fenyves utcában, mely 35,2 millióba került, ehhez 5,2 millió önerőt tettünk. Pályázat útján jutottunk traktorhoz 11,5 millió – 2,5 millió önrésszel –, pótkocsihoz 1,5 millió, sószóróhoz 300 ezer, önjáró fűnyíró traktorhoz 500 ezer, motoros kaszához és fűnyíróhoz 360 ezer forint értékben. Korábban ugyancsak pályázat keretében szépítettük meg a falu elnevezésére utaló lóitató környékét és a vele szemközti dombtetőn neogótikus-romantikus stílusban épült római katolikus Szent Mihály-templomot, melynek költsége 18,5 millió volt. Beszereztünk egy tízmilliós kisbuszt sportöltözőt építettünk, játszótérrel, 12 millióért – az önerő 2 millió volt –, mindezt pályázati pénzből. Korábban felújítottuk az iskola-óvoda épületét 31 millió önerőből. Mindezek a falu elmúlt 260 évének legnagyobb fejlesztései voltak – sorolta a faluvezető.

Tervezik felújítani az iskola és az óvoda fűtésrendszerét Fotó: Müller Anikó Hanga

A község előtt álló feladatok között kiemelten fontos a Lókút-Hárskút közötti útszakasz bővítése, az Akli-Lókút bekötő út felújítása. Ugyancsak megoldásra vár az új vezetés számára a szennyvízcsatorna megépítése úgy, hogy a lakosságot anyagilag minél kisebb mértékben terhelje.

A község a falumegújításban végzett teljesítményéért megkapta a belügyminiszter elismerő oklevelét.

A lehetőségek adottak a falu további fejlődésére, csupán a település lakóin múlik, hogy formálják a jövőjüket, és hogy tudnak támogatókat szerezni – véli Surányi Mihály.

Felújították az óvoda, az iskola épületét és a felette magasodó templomot Fotó: Müller Anikó Hanga

Az önkormányzat működése stabil, adósságuk nincs, így adott a lehetőség a további fejlődésre. Jelenleg is pályáznak, az iskola és az óvoda fűtésfelújítására, játszótérbővítésére, felújításra 22 millió és a Papod utcai járda felújításra 17.2 millió forint értékben.

A település természeti környezete – magasabb pontjairól jól látható a Balaton víztükre – nyugalma, tiszta levegője vonzza a turistákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában