Hét évtized után

2019.09.14. 20:00

Sümegen visszakerült helyére a „Vasúti Szűzanya”

Hét évtized után visszakerült a helyi vasútállomás épületének falára a város kegyhelyének szobrát ábrázoló Fájdalmas Szűzanya dombormű. Az alkotást a vasárnapi búcsú kísérő eseményén áldotta meg Barsi Balázs atya, a Sümegi Sarlós Boldogasszony Ferences Kegytemplom igazgatója.

Tóth B. Zsuzsa

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A dombormű megáldása során kérte a Szent Atyát, hogy hívei, akik a boldogságos szűz e képet elkészítették, oltalma alatt örök biztonságban legyenek.

Szívükbe véssék, amit szemükkel megtekintenek, legyen erős a hitük, fogyhatatlan a reményük, gyarapodó a szeretetük és őszinte az alázatuk. Fájdalmukban legyen erőforrásuk, szegénységben érdemük, balsorsban türelmük, szerencsében osztozójuk, míg az iránta és a testvérek iránti szeretetben megjárva a világ útjait a maradandó, nem kézzel épített városba érkeznek, ahol a Boldogságos Szűz közbenjár értük.

A Fájdalmas Szűzanya domborművet Barsi Balázs atya áldotta meg a vasútállomáson
Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója ünnepi beszédében úgy fogalmazott, hogy kivételes nap ez, amikor eredeti helyén ünnepelhetik a „Vasúti Madonnát”.

– A domborművet nem sokkal letartóztatása előtt áldotta meg Mindszenthy bíboros, aki maga is a diktatúra áldozata lett. A több évtizedes pusztítás nyomait ma is viselő vasút most újra fejlődik, halad, korszerűsödik az értékek mentén. Egyszerre kell felszámolnia a károkat és megfelelnie a modern kor követelményeinek. A munkában reményt ad, hogy e dombormű ma újra régi helyén fogadja a vonattal érkezőket.

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Az alkotással a falán az állomás büszkén hirdeti, hogy a város befogadja és érti a győzelem reményteljes üzenetét – mondta Homolya Róbert és köszönetét fejezte ki azoknak, akik hosszú éveken át rejtegették a domborművet. A vasútállomásra érkező zarándokokat P. Reisz Pál ferences atya köszöntötte. Amint elmondta, történelmi események tanúi a jelenlevők.

– Csodák történnek itt Sümegen. Önmagában is csoda az, hogy 71 év után először befutott a búcsúsok különvonata. Az első sümegi csoda 320. évfordulóján, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus évnyitóján ismét eljött a különvonat. De a csodák szinte halmozódtak, hiszen a vasútállomást a kegytemplom szobrát ábrázoló Szűzanya dombormű stilizált változata színesítette, azonban 1948-ban a hatóság eltávolította.

Csoda, hogy azokban az időkben akadtak, akik a városban megmentették a pusztulástól, elrejtették az ábrázolást. Csak a 80-as évek végén derült ki, hogy megvan a „Vasúti Madonna”. A Ferences rendházban helyezték el, és újabb csoda, hogy most visszakerülhet eredeti helyére, a vasútállomásra, hogy hirdesse, nem csak a templomban, hanem a hétköznapi életünk színterein is helye van a vallásosságnak – mondta az atya.

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Budai László szervező arról beszélt, hogy 71 éve robogott utoljára zarándokvonat Sümegre. Háláját fejezte ki azért, hogy most újra eljuthattak a zarándokok a városba és egy rendkívüli esemény részesei lehetnek.

A domborművet Barsi Balázs és Homolya Róbert leplezte le, a zarándokok ezt követően részt vettek a Székely János szombathelyi megyéspüspök által celebrált szentmisén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában