Szövődmények nélkül

2019.09.14. 07:00

Kötelező a kisgyermekeknek a bárányhimlő elleni oltás

Szeptembertől a bárányhimlő elleni védőoltás is része a kötelező oltási rendnek hazánkban. A bárányhimlő a bejelentett fertőző megbetegedések nagyobb részét adja. A védőoltás a leghatékonyabb eszköze a bárányhimlő megelőzésének, a fertőzés esélye jelentős lecsökkentésének. A betegség elleni védettséghez két oltás szükséges.

Marton Attila

Fotó: Penovác Károly/Napló

Fotó: Penovác Károly/Napló

– A bárányhimlő elleni első részoltás a kisded 13 hónapos korában, a második a 16. hónap betöltésekor esedékes. A bárányhimlő elleni oltási kötelezettség a 2018. július 31-e után születettekre vonatkozik – mondta érdeklődésünkre Hajdu László házi gyermekorvos.

A doktor azt tanácsolta, az érintett gyermekeket nevelő szülők keressék fel háziorvosukat és egyeztessenek időpontot vele. A szakember hangsúlyozta, az oltásra azért van szükség, mert a bárányhimlő súlyos szövődményekkel is járhat, például a bőr és a lágy részek bakteriális felülfertőződésével, idegrendszeri gyulladással, tüdőgyulladással, ízületi és csontgyulladással, szívizom-, máj- vagy agyvelőgyulladással, vérképző rendszeri eltérésekkel, akár vérmérgezéssel is.

Fotó: Penovác Károly/Napló

A házi gyermekorvos arról is beszélt, hogy a védőoltások helyén esetleg néhány bárányhimlőszerű kiütés előfordulhat, valamint enyhe láz, kisfokú duzzanat, bőrpír, kisebb fájdalom vagy a bőr érzékenysége léphet fel. Hajdu László praxisában az elmúlt években kétszer fordult elő, hogy kiütés jelentkezett az oltás helyén, amelyek hamarosan elmúltak. Ha egy gyermek már átesett a fertőzésen, az oltást nem szükséges beadatni, de a gyermek háziorvosa és védőnője dokumentációjában az átvészelt betegség rögzítése szükséges – jegyezte meg a szakember.

A védőoltásra a korábbi hírek szerint idén 1,3 milliárd forintot fordít az állam. A bárányhimlő elleni védőoltással tizenkettőre bővült az életkorhoz kötött kötelező védőoltások száma. Az immunizációs programnak már része volt a gümőkór, a torokgyík, a szamárköhögés, a merevgörcs, a járványos gyermekbénulás, a mumpsz, a kanyaró, a rózsahimlő, a haemophylus ­influenzae b, a hepatitis B és a pneumococcus baktérium elleni védőoltás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában