a társulás közleménye szerint

2019.10.04. 07:00

Eredményesen egyeztettek a királyszentistváni hulladékkezelő ügyében

Több vállalást is tett a királyszentistváni hulladékkezelőben tulajdonos önkormányzati társulás a telep bezárásáért tüntető lakosok képviselőinek.

Marton Attila

Fotó: Penovác Károly/Napló

A napokban egyeztetett a tulajdonos önkormányzati társulás, az üzemeltető ÉBH Kft. és a környezetvédelmi szakhatóság képviselője. Az egyeztetésen meghallgatták a veszprémi Budapest úton a telep bezárásáért demonstráló környékbeli lakosok képviselőinek és a környező települések polgármestereinek panaszát, írta közleményében az Észak-balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék-kezelési Önkormányzati Társulás társulási tanácsa. Hozzátették, a megbeszélésen a társulás több vállalást tett: a tulajdonos nevében a 158 polgármestert és a Nemzeti Hulladékkezelő Vállalatot megkeresve megpróbálnak más helyszínt találni a hulladékkezelő telepnek, valamint javaslatot tettek a környékbeli lakosok és civil szervezetek képviselőiből álló munkabizottság létrehozására, amelynek rálátása és véleménynyilvánítási, tanácsadói joga lesz a társulás működésében.

A közleményben kitértek arra is, a konstruktív megbeszélés ellenére a veszprémi demonstrációk folytatódtak, szerintük ezzel bebizonyosodott, hogy a szervezőknek nem a szakmai vita, hanem a politikai hangulatkeltés a fő célja.

A közleményben emlékeztettek arra, hogy a telep 2018 óta alternatív, kísérleti üzemmódban működik, hogy minimalizálják a szaghatásokat. Ennek eredménye, hogy júliusban és augusztus első felében az illetékes hatósághoz mindössze két panasz érkezett a szaghatás miatt a környékbeli több mint tízezer lakostól, szögezték le. Kiemelték, a telep soha nem dolgozott fel szennyvíziszapot, és az üzemeltető a hatósághoz benyújtott engedélymódosításából törölte az erre vonatkozó passzust.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában