Helyi közélet

2019.10.17. 16:00

Földtani csodaország a Bakony-Balaton: Vándorgyűlés az évfordulók fényében

Különleges év az idei a hazai földtudományok életében. 150 évvel ezelőtt alapították Magyarország első tudományos kutatóintézetét, a Magyar Királyi Földtani Intézetet, hazánk földtani kutatásainak fellegvárát, és éppen 100 éve veszítette el a világ tudományos elitje báró Eötvös Lorándot, a gyakorlati geofizika atyját.

Kovács Erika

E kiemelkedő évfordulók emlékére rendezte meg közös vándorgyűlését a Magyarhoni Földtani Társulat (MFT) és a Magyar Geofizikusok Egyesülete (MGE) Balatonfüreden, a Margaréta Hotelben, a közelmúltban.

A háromnapos vándorgyűlés megnyitóján Bóka István, Balatonfüred polgármestere, Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatóság igazgatója, Budai Tamás az MFT elnöke, és Zelei Gábor, az MGE elnöke köszöntötte a résztvevőket. A megnyitón kiderült, elődeik nyomdokaiban járva napjainkban is számos új, világszínvonalú elméleti és gyakorlati eredmény lát napvilágot. Minderről előadásokon beszéltek a szakemberek, így egyebek mellett a Bakony–Balaton UNESCO Geoparkról, amely jóval több, mint földtani csodaország, a paleontológiai kutatásokról a Balaton-felvidéken, a hazai bányászat kihívásairól és lehetőségeiről, a vulkanikus nyersanyagok hasznosításáról, a világhírű felsőörsi középső-triász alapszelvényről, a nemzetközi nyersanyag kutatásról, az energiatermelés és bányászat összefüggéseiről, a Tihanyi Geofizikai Obszervatórium jelenlegi kutatásairól. A cégek, intézetek pedig bemutatták szellemi termékeiket, innovatív kutatási módszereiket, amelyek a jövőt vetítik előre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában