irányt mutat nappal és éjszaka

2019.10.06. 20:00

Kereszt a füredi Tamás-hegyen: Óvja a várost, összeköti az embereket

Óvja a várost, védje rossztól, és aki hittel ránéz, új élet útján járjon – fogalmazott Böröcz István, a Turisztikai Egyesület elnöke Balatonfüreden, a Tamás-hegyi keresztről, a korszerűbb kivilágítása apropóján rendezett ünnepségen, vasárnap.

Kovács Erika

Fotó: Kovács Erika/Napló

A másfél milliós beruházás adományokból történt, a működtető, és karbantartó az önkormányzat. A keresztet esténként tört fehér fénnyel világítják meg.

Böröcz István felidézte, 2006-ban, a helybeli Gerics Endre ötletéből, és barátai hozzájárulásával állították a nyolc méter magas fenyőfa keresztet, amelynél páratlan panoráma nyílik Balatonfüredre és a Balatonra.

– A Tamás-hegyi kereszt irányt mutat nappal és éjszaka, a város egyik jelképe, fogalmazott az egyesületi elnök. Hozzátette, a kereszt két évezrede az égbe mutat, összekapcsolja a teremtett világot, és a Teremtő világát, keresztben levő része pedig mintha átölelné a Földet. A keresztnek, mint jelképnek ereje van, hiszen valaha rajta szenvedett a világ megváltója, aki megszabadította a világot a rossztól, és új életet adott.

Fotó: Kovács Erika/Napló

–Védje, óvja a megújult világítással Balatonfüredet, és mutasson irányt a hozzánk érkezőknek, hangsúlyozta Böröcz István. A köszöntő után Dasek Viktor, a Balatonfüred Római Katolikus Plébánia, Gabnai Sándor, a Balatonfüred-Dörgicsei Társulat Evangélikus Egyházközség, Császár Attila, a Balatonarácsi Református Egyházközség, és Bátki Dávid Géza, a Balatonfüred Református Egyházközség képviseletében ökomenikus ima keretében megáldotta, illetve megszentelte a keresztet.

Fotó: Kovács Erika/Napló

Egyebek mellett kiemelték, a szent kereszt Isten szeretetének jelképe, hitet, erőt, hazaszeretetet meríthetünk, tanulhatunk belőle. Az emberiség megváltásának eszköze, a nemzet, a hit, a kereszténység, a békesség jelképe. Eltüntetése azt jelentené, mintha elvonnánk a napot az égből.

Fotó: Kovács Erika/Napló

A kereszt utat mutat az emberiségnek, amit csak egyszer járhatunk végig, és nem téveszthetjük el. A szent kereszt Jézus Krisztus halálára emlékeztet, és összeköti az embereket.

Az előzményekről Gerics Endre kérdésünkre elmondta, egész családja hívő katolikus, és többször járt Bajorországban, ahol sok keresztet látott. Az ottani látvány miatt is döntött a Tamás-hegyi kereszt állításáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában