workshop

2019.11.20. 11:30

Digitális fejlesztések terén a Veszprémi Törvényszék az első

Országosan első helyen szerepel a Veszprémi Törvényszék a digitális fejlesztéseket rangsoroló listán.

Marton Attila

A tanácskozást Némethné Szent-Gály Edit elnök nyitotta meg a Veszprémi Törvényszéken

Fotó: Penovác Károly/Napló

Az elektronikus fejlesztésekről és ügyintézésekről tartottak workshopot Veszprém és Fejér megyei szakembereknek kedden a törvényszéken. Némethné Szent-Gály Edit, a Veszprémi Törvényszék elnöke megnyitójában kiemelte, az elektronikus eljárások kiterjesztésével hat-nyolc év alatt digitális forradalom ment végbe a magyar bíróságokon. Hozzátette, a fejlesztésekkel egyszerűsödött a bíróságokhoz való hozzáférés.

Példaként a távmeghallgatást lehetővé tevő rendszert említette a tegnapi workshopon Némethné Szent-Gály Edit. A Veszprémi Törvényszék elnöke kiemelte, európai uniós összevetésben a magyar bíróságok élen állnak a digitalizációban. Hozzátette, az Országos Bírósági Hivatalnak a digitális fejlesztéseket rangsoroló listáján országosan első helyezett a Veszprémi Törvényszék.

A digitális fejlesztések 2012-ben indultak meg, 2017 óta pedig egy európai uniós pályázat adott lendületet a bíróságok digitalizációjának. A bíróságok elektronizálását segítő program csökkenti az adminisztratív terheket, közelebb hozza a bíróságokat az ügyfelekhez, valamint gyorsabbá és olcsóbbá válhatnak az eljárások, mondta el kérdésünkre Maka Mária, a Veszprémi Törvényszék civilisztikai kollégiumának vezetője, a digitális bíróság projekt országos szakmai irányítója.

A tanácskozást Némethné Szent-Gály Edit elnök nyitotta meg a Veszprémi Törvényszéken
Fotó: Penovác Károly/Napló

Hozzátette, a távmeghallgatást lehetővé tevő Via videórendszernek köszönhetően már nem feltétlenül kell megjelennie személyesen egy tanúnak a bírósági tárgyaláson ahhoz, hogy meghallgassák. A digitális bíróság projektben létrehozták az e-aktát, amelynek lényege, hogy akár otthonról megtekinthetik az ügyfélkapuval rendelkező ügyfelek, jogi képviselők az iratokat.

A fejlesztési programban országszerte száz bíró vett részt, a tesztelésbe hétszáz szakembert vontak be, és összesen nyolcezer szakember oktatását végzik el a projekt keretében, jegyezte meg Maka Mária.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában