Hulladék – újragondolva

2019.11.18. 11:00

Érdekes programokat rendeznek az Európai Hulladékcsökkentési Héten

Európa-szerte minden évben november utolsó hetében rendezik meg az Európai Hulladékcsökkentési Hetet. A „Nyisd ki a szemedet és csökkentsd a szemetet!” szlo­gennel az idei év kiemelt témája a környezettudatos szemléletformálás, az oktatás a hulladékkeletkezés megelőzése érdekében.

Molnár Sándor

Készül a kiállításaVárosházán. A VKH Kft. a művészekkel szövetkezve próbálja érzékenyíteni az embereket

Fotó: Penovác Károly/Napló

A hét keretében a kontinens egészén önkéntesek saját ötleteiket megvalósítva hívják fel a figyelmet a hulladék keletkezésének megelőzésére, a hulladékmennyiség csökkentésének fontosságára, a termékek újrahasználatára, valamint a már feleslegessé vált anyagok újrahasznosítására.

A VHK Nonprofit Kft. már ötödik alkalommal csatlakozik az Európai Hulladékcsökkentési héthez, amely ebben az évben azért különleges színezetű, mert leendő kulturális fővárosként a művészetekkel „szövetkezve” alakították ki programjaikat. November 18-án Újragondolások címmel öt művész rendhagyó – részben hulladékok felhasználásával készült – alkotásaiból nyílik kiállítás a városháza aulájában.

– Oktatói tevékenységünk fő feladata a környezeti nevelés és a szemléletformálás. Idén picit újítani szerettünk volna, ezért már egy korábbi eseményen, a Fenntarthatóság mindenKOR rendezvényünkön is bevontuk a művészeteket. Úgy láttuk, hogy ez működik, mert ezáltal még könnyebb érzékenyíteni az embereket. A mostani kiállítással az az elsődleges célunk, hogy sok emberhez eljussunk, és sokakban indítsuk el azokat a gondolatokat, amelyekkel változtathatnak a környezetükhöz való hozzáállásukon – mondta el Marosvölgyi Zsuzsanna, a projekt vezetője. A tárlat december elsejéig látogatható.

Készül a kiállításaVárosházán. A VKH Kft. a művészekkel szövetkezve próbálja érzékenyíteni az embereket
Fotó: Penovác Károly/Napló

Emellett a középiskolásoknak ötletpályázatot is hirdettek, az általános iskolásoknak pedig rajzpályázatot, amelyek témája a hulladékcsökkentés, illetve hogy szerintük hogyan védhetjük jobban a környezetünket. A fiatalok részére kiírt pályázatokat a VHK kft. élményalapú ajándékokkal díjazza majd. Szerveznek egy nyílt napot is, ahol ezernyi ötletet adnak a hulladékképződés megelőzésre.

November 23-án, szombaton 8–14 óra között a Kistó utcai oktatóterembe várják a lelkes érdeklődőket, akik kipróbálhatják a „handmade” táskakészítést egy varrónő segítségével. Ezzel az akcióval az egyszer használatos nejlonzacskók mellőzésére szeretnék felhívni a figyelmet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában