új gyakorlatok a múzeumi és könyvtári munkában

2019.11.15. 16:25

Hamarosan zárul a Múzeumi és Könyvtári Fejlesztések Mindenkinek projekt

A Múzeumi és Könyvtári Fejlesztések Mindenkinek projekt eredményeit, és a kiadványokat, melyek a projektben megjelentek Hajdu Franciska a program Veszprém megyei múzeumi koordinátora mutatta be pénteken.

Horváth Virág

A Múzeumi és Könyvtári Fejlesztések Mindenkinek projekt egy három éves országos múzeumi és könyvtári hálózatot összekötő program volt. – A projekt fő célja az volt, hogy különböző módszertanokat, mintaprojekteket és új gyakorlatokat fejlesszünk ki, amivel a múzeumi és könyvtári munkát meg tudjuk könnyíteni a szakemberek és a felhasználók számára is – mondta el Hajdu Franciska.

Hajdu Franciska
Fotó: Nagy Lajos/Archív

A Múzeumi és Könyvtári Fejlesztések Mindenkinek projekt egyik vállalása a mintaprojektek kidolgozása. Ezen a téren huszonegy mintaprojekt született az ország különböző múzeumaiban. – Ezeknek az volt a célja, hogy más múzeumok számára átvehető, adaptálható, újszerű programok legyenek. Vedd át a stafétát címmel egy rövid kis összefoglaló kiadvány is született ebből.

A megyei koordinátor hozzátette, a Múzeumi Oktatási és Módszertani Központnak már egy korábbi pályázat során elindult egy Múzeumi iránytű című kiadványsorozata, ebben a projektben a tizenharmadiktól a tizenkilencedikig jelentek meg kiadványai. Ezek a múzeumot, akár a fizikai helyet, akár mint intézményt vagy szellemiséget járják körül, például a múzeumba érkező hátrányos helyzetű csoportokat, a múzeumban működő közösségeket, a múzeum szerepét, mint közösségi tér, vagy közösség építő intézmény.

Ezek a kiadványok elérhetők a központ honlapján, a legtöbb ingyenesen letölthető, így közös tudásforrásként szolgálhat pedagógusok vagy múzeumi szakemberek számára is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában