a szakértő válaszol

2019.11.14. 14:00

Ma van a diabétesz világnapja – Megelőzhető szövődmények

Csökkent az új diabéteszmegbetegedések száma, ugyanakkor a betegségben továbbra is szinte minden család érintett.

Marton Attila

Vándorfi Győző belgyógyász

Forrás: Archív

A diabétesz világnapját 1991 óta megünneplik ­november ­14-én. E napon született ugyanis Frederick Banting, akinek Charles Besttel közös gondolata és kutatása vezetett az inzulin 1922-es felfedezéséhez.

A világnaphoz kapcsolódva előadásokkal, szűrővizsgálatokkal és bemutatókkal várja az érdeklődőket a Veszprém Megyei Diabetes Egyesület november 16-án, szombaton 9–15 óráig az Érseki Hittudományi Főiskolán. A programot 25. alkalommal rendezik meg, az idei kampány célja, hogy a kis közösségeket, családokat bátorítsák a diabéteszről szóló ismeretek terjesztésére.

A diabétesz az elmúlt évtizedekben világszerte rohamosan terjedt, a felmérések szerint ma már 425 millió ember küzd a betegséggel, mondta el kérdésünkre Vándorfi Győző diabetológus, a Veszprém Megyei Diabetes Egyesület elnöke. Hozzátette, hazánkban jelenleg 800 ezren szednek gyógyszert a diabétesz ellen, további több százezren tartanak cukorbeteg-diétát, és százezreknél lappanghat a betegség. Az ijesztő számok mellett azonban jó hírről is be tudott számolni Vándorfi Győző.

Vándorfi Győző belgyógyász
Fotó: Archív

A legutóbbi felmérés szerint négy százalékkal csökkent az új diabéteszes megbetegedések száma, ami egyszerre mutatja az ellátás minőségének javulását és az egészségkultúra fejlődését is. A diabétesz kialakulása ugyanis tudatos táplálkozással és rendszeres mozgással megelőzhető. Az étkezésnél például jelentősen csökkenteni kell a szénhidrátbevitelt – kevés kenyeret, tésztát, krumplit kellene enni, helyette zöldséget, gyümölcsöt –, míg a mozgásnál már a gyakori séta, a kardiotorna vagy a kirándulás is sokat segíthet.

A diabetológus hangsúlyozta, a 2-es típusú cukorbetegség korai diagnózisával és kezelésével megelőzhetők a veszélyes ér-, vese- és idegrendszeri szövődmények. Vándorfi Győző arra is felhívta a figyelmet, minden olyan gyógyszer és ellátási forma elérhető a cukorbetegség kezelésében hazánkban, amelyek a legfejlettebb országokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában