Gálaműsorral ünnepelnek Városlődön

2019.11.15. 07:00

Magyar és német nemzetiségi táncok a Pergő-Rozmaring évfordulóján

A helyi Pergő- Rozmaring Táncegyüttes november 16-án, szombaton nagyszabású gálaműsorral ünnepli fennállásának 55 éves évfordulóját.

Borsos Renáta

A Pergő és a Rozmaring Táncegyüttes 2001-ben egyesült

Forrás: Pergő-Rozmaring Táncegyüttes

A Rozmaring Néptánccsoport 1964-ben alakult a Zágon házaspár vezetésével. Harminc év oktatói munka után 1995-ben adták át az együttes irányítását Freund Tamásnak. A német nemzetiségi tánckultúrával foglalkozó felnőttcsoport mellett utánpótlásaként 1995-ben megalakult gyermekcsoport a Pergő Táncegyüttes, Petres Ákos és Reiter Andrea vezetésével.

A csoport tagjai a magyar tánckincs jellegzetességeivel ismerkedtek kezdetben. A két formáció – a Pergő és a Rozmaring Táncegyüttes – a Petres házaspár művészeti vezetésével 2001-ben egyesült, s azóta kettős profillal működik. Az együttes jelenlegi repertoárjában megtalálhatóak a magyarországi német nemzetiség és a régi Magyarország különböző tájegységeinek magyar és erdélyi táncai.

A táncegyüttes magas színvonalú szakmai munkát végez, sikeres műsorokat ad belföldön és külföldön egyaránt. Fennállásuk alatt legtöbb alkalommal Németország különböző településein vendégszerepeltek a Pergő-Rozmaringok, de eljutottak már Bosznia-Hercegovinába, Szlovákiába és Ukrajnába is. Legutóbbi külföldi fellépésük a németországi Gerlingenben volt, ahol a 64. baden-württembergi tartományi sváb bálon képviselték a magyarországi német táncegyütteseket.

A Pergő és a Rozmaring Táncegyüttes 2001-ben egyesült
Fotó: Pergő-Rozmaring Táncegyüttes

Az ötvenöt év alatt több mint négyszáz fiatal táncolt Városlőd tánccsoportjában. Idén tavasszal a nemzetiségi közművelődés és kultúra területén végzett kimagasló tevékenységük és szakmai munkájuk elismeréseként a legmagasabb díjban, a Pro Cultura Minoritatum Hungariae kitüntetésben részesültek, melyet Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettestől vettek át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában