körvonalazódnak a jövő évi rendezvények

2019.11.04. 07:00

Tervszerűen haladnak a sümegi Ramassetter-ház felújítási munkálatai

A Civilek az emlékházban közösségi programon az érdeklődő sümegiek megtekinthették a felújítás alatt álló Ramassetter-házat. Viola Norbert a felújítási munkálatokról nyújtott részletes tájékoztatót, Oszkai Réka pedig a Ramassetter látogatóközpont interaktív kiállításterveit mutatta be.

Tóth B. Zsuzsa

Végh László és Oszkai Réka a felújítás alatt álló épületnél

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A Ramassetter-ház előtt összegyűlt érdeklődők, civil szervezetek képviselői előtt Végh László polgármester arról beszélt, hogy a ház felújítására nyert 80 millió forintos pályázati összegről már előre lehetett tudni, hogy nem lesz elég.

– Az épület elkészültét pályázat segíti, a tető megújulását azonban a város állja. Mivel műemlék épület, a tatarozása is jóval többe kerül, mint egy klasszikus épületé. Amellett a ház nagyon rossz állapotban volt, sokan szorgalmazták már a felújítását. Először ki kellett vásárolni a benne lakókat, akkor kezdődött el a folyamat. Aztán 2014 után felgyorsultak a dolgok a pályázati eredménnyel és azzal, hogy az önkormányzat vállalta, hogy biztosítja saját forrásból a hiányzó összeget. A tetővel kellett kezdeni a munkát, amely tavaszra fejeződhet be – mondta a polgármester.

Viola Norbert, a helyi Közszolgáltató Kft. ügyvezetője arról beszélt, hogy az elmúlt nagyjából fél évben mennyit haladt előre a beruházás.

– A komoly tervezési folyamatot követően a kivitelezés során először az udvart kellett megtisztítani, hogy az épület egyáltalán megközelíthető legyen. A legnagyobb kihívást az jelentette, hogy az évszázadok alatt felhalmozódott lomot eltávolítsuk. Épületek, medence volt az udvaron. A tető kilencven százalékban cserére szorult, de a műemlékes egyeztetések is nehezítették a munkát.

Végh László és Oszkai Réka a felújítás alatt álló épületnél
Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Sok kompromisszumot kellett kötni, nem várt költségek merültek fel, és megoldásra váró műszaki feladatok követték egymást. A homlokzati nyílászárók megmaradtak, restaurátorok állítják helyre azokat. A falak egy részét szintén restaurálni kell, a munka elkezdődött. A tető ácsszerkezete megegyezik az eredeti épület szerkezetével. Az épület egy részének téglából épített, boltíves födéme van, a másik részben a látható gerendás födémet visszaépítettük, stílusában és kialakításában méltóképpen díszíti majd az épületet.

A tetőszerkezet szinte teljes mértékben elkészült, a kéményépítés van még hátra, és a gázfűtéssel kapcsolatos teendők. A helyiségekben a betonozás is elkészült, a végső burkolat nagy részben parketta lesz. Az épület kétharmada alatt található pince nehezen megközelíthető, egy későbbi feladat lesz a feltárása és esetlegesen a látogathatóvá tétele. A hátsó épületrész a legrégebbi, onnan három ütemben épült a ház. A vizesblokkok gépészeti munkái következnek és a villanyszerelés. A külső homlokzat átfestése és az udvar rendbetétele várat még magára, de a szomszédos Afrikárium épületét is hozzá kell illeszteni a Ramassetter-házhoz – mondta Viola Norbert, hangsúlyozva, hogy jó ütemben halad a munka.

Oszkai Réka, a Kisfaludy- emlékház szakmai vezetője az épület hasznosításáról beszélt. Mint elmondta, az épület első három helyiségében interaktív kiállítások lesznek. – A kapualj fogadótér lesz recepciós pulttal, de időszaki kiállítótér is egyben. Az első tárlat a ház megújulását mutatja majd be. A folyosón a kort és a város egykori arcát mutatjuk be. A középső szobában interaktív térben háromdimenziós térkép mutatja be a várost Ramassetter korában.

Az épület fontos eleme lesz annak a tervnek, hogy turisztikai szempontból a vár mellett a város is bemutatkozzon. Az egyik teremben kékfestő-kiállítás lesz, a másikban a borászat és a kézműves kultúra mutatkozik be interaktív módon is. A diákokat a Sümeg-foglaló játék is várja, amely virtuális séta keretében sok információt nyújt a város nevezetességeiről. Az épület egyik helyiségét civil szervezetek használhatják összejövetelekre, egy másik pedig kávézónak ad helyet – mondta Oszkai Réka.

A helyszínbejárás után az emlékházban a 2020-as rendezvénynaptár tervét ismertette Fodor József, a művelődési központ igazgatóhelyettese, Oszkai Réka pedig az adventi rendezvénysorozatról beszélt. A program késő estig tartó beszélgetéssel zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában