barokk életöröm

2019.12.02. 14:33

A Barokk szellő kamarakórus adott koncertet Borsosgyőrön

A barokk életörömöt adta át és az ünnepre hangolódást segítette a Brezza di Barocco kamarakórus a borsosgyőri katolikus templomban.

Laskovics Márió

A Pápai Barokk Hagyományőrző Egyesület Brezza di Barocco kamarakórusa korhű magyar barokk ruhában adott változatos műsort

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A Pápai Barokk Hagyományőrző Egyesület Brezza di Barocco (Barokk szellő) kamarakórusa adott koncertet Utazás az advent felé címmel múlt vasárnap a borsosgyőri Szent István király-templomban.

Szijártó László plébános köszöntötte a koncerten megjelenteket, hangsúlyozva a karácsonyra való lelki felkészülést Fotó: Laskovics Márió/Napló

Szijártó László plébános köszöntötte a megjelenteket, kiemelve a karácsony közeledtét, amikor Jézus születésére emlékezünk. Mint mondta, a külsődleges készület segítsen bennünket a belső, lelki felkészülésre, a jó cselekedetekre, hogy szeretetben, békében tölthessük el a legszebb ünnepet családunk körében. A koncert kezdetén Miklósné Takács Gabriella szervező meggyújtotta a templom adventi koszorújának első gyertyáját.

Mészárosné Varga Veronika kórusvezető felidézte, a pápai Esterházy-kastély 2014-es megnyitásával, turisztikai okokból, a barokk hagyományok ápolására alakult meg a kórus. Mint mondta, elsősorban könnyed, rövid, frappáns barokk dallamokat, amolyan vacsorazenét énekelnek, másodsorban pedig reneszánsz, illetve Liszt Ferenc-műveket. Mindezt korhű magyar barokk ruhában.

A Pápai Barokk Hagyományőrző Egyesület Brezza di Barocco kamarakórusa korhű magyar barokk ruhában adott változatos műsort Fotó: Laskovics Márió/Napló

– Előadunk továbbá egyházi műveket is, általában többszólamú kánonokat, melyekben a férfi szólamokat csellójátékkal helyettesítjük. Jártunk már Fertődön, illetve a gödöllői kastélynapokon. Az utóbbi években fel szoktunk lépni a dákai fogyatékosok intézetében, a pápai adventi kórustalálkozón, Pápateszéren. A pápai Márton-napon szintén felléptünk már több alkalommal, népdalcsokrokkal. Az újra megvalósult Pápai Barokk Napoknak az egyesület a szervezője, így mi adtuk a programok gerincét – árulta el a kórusvezető.

Jelenleg tíz tagú a kórus. Betegség miatt hatan léptek fel Borsosgyőrön, ahol vegyes repertoárjukból adtak ízelítőt, egyházi és karácsonyi énekekkel, valamint versekkel, barokk kori néprajzi érdekességekkel kiegészítve az ünnepre hangoló műsort. Az ökumenikus rendezvényt szeretetvendégség zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában