Szabó Éva kapta a Veszprém Megye Érdemrendje kitüntetést

2019.12.21. 07:00

Elismerést adtak át az ünnepi közgyűlésen Veszprémben

A Veszprém Megyei Önkormányzat ünnepi megemlékezést tartott a megyeháza Szent István termében pénteken. Az ünnepségen adták át a Veszprém Megye Érdemrendje kitüntetést is.

Juhász-Léhi István

Polgárdy Imre, Szabó Éva és Tábori Ferenc a díjátadás alkalmával

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Polgárdy Imre, a megyei közgyűlés elnöke köszöntőjében feltette a kérdést: mit akart, miben hitt a rendszerváltás Magyarországa? Úgy vélte, a lényeget két szóban is megragadhatjuk, hiszen az ország polgárai szabadságot és jólétet akartak. Az itt állomásozó szovjet csapatok kivonulását, szabad választásokat, szabad vállalkozásokat, szabad sajtót és a határok szabad átjárhatóságát.

Az ország abban az értelemben is jólétet akart, hogy közállapotaink nyugalmat biztosítanak az ország polgárainak. Szerinte ez a két remény nem egyformán vált valóra, mert ugyan szabadságvágyaink lépésről lépésre mind teljesültek, azonban a tisztes polgári lét lehetősége ma még nem adatik meg mindannyiunk számára.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Ma már talán kijelenthető – mondta Polgárdy Imre –, hogy a magyar nemzet befejezettnek tekinti a rendszerváltást. A két hónappal ezelőtti választásokra utalva hozzátette: a magyarokat az érdekli, hogy miként tehetjük jobbá közös életünket. Amit ma teszünk, az az utánunk jövő nemzedékek sorsát is érinti. 1990. december 15-e – a közgyűlés megalakulása – a megkezdett munka folytatására szólít. Annak szellemében, hogy csakis az alázattal végzett munka tesz minket hitelessé.

Polgárdy Imre, Szabó Éva és Tábori Ferenc a díjátadás alkalmával
Fotó: Pesthy Márton/Napló

Ünnepi beszédet Udvardy György veszprémi érsek mondott, melyben arra hívta fel a figyelmet, hogy az együttműködés alapja nem feltétlenül a közös célok megjelölésében van, hanem a természetnek megfelelő rend alapján kell történnie. Mi alapján működik jól a társadalom? – tette fel a kérdést, amire sokfajta válasz van, köztük az is, hogy a vallás gyakorlását tekintették a társadalmat működtető erényként, ám látható, hogy ez sem jelent minden szempontból megoldást, mondta az érsek.

Az ünnepségen adták át a Veszprém Megye Érdemrendje kitüntetést is, amelyet Szabó Éva, a Csolnoky Ferenc Kórház Újszülött- és Gyer- mekintenzív Egységének vezető főorvosa érdemelt ki. A főorvos asszony több évtizedes orvosszakmai, vezetői tevékenysége és az egészségügy területén végzett kimagasló munkássága elismeréseként vehette át az érdemrendet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában