meglesz a 10 millió?

2019.12.05. 11:00

Rekordmennyiségű fát ültettek el idén Veszprémben

Az állatkert összesen 5893 fát, bokrot, valamint cserjét vásárolt és ültetett el a 2008 és 2019 közötti időszakban. Az idei évben 360 fát és 704 cserjét telepítettek, ezzel éves rekord született.

Molnár Sándor

Extra méretű éger-, szil- és ostorfaváltozatokat ültettek el a Gulyadombi parkoló területén Fotó: Molnár Sándor/Napló

Fotó: Molnár Sándor/Napló

Az önkormányzat – zöldstratégiája keretében – úgy döntött, hogy a közterületeken nyilvántartott lombos fák számának két százalékával megegyező mennyiségű fát telepít minden évben a városban. Ez az idei évben azt jelenti, hogy több mint 800 fát ültetnek Veszprém közterületeire – hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amelyen Brányi Mária alpolgármester és Török László állatkert-igazgató számolt be az elmúlt időszak faültetéseiről.

Extra méretű éger-, szil- és ostorfaváltozatokat ültettek el a Gulyadombi parkoló területén Fotó: Molnár Sándor/Napló

Brányi Mária kitért arra is, hogy a város csatlakozott a 10 millió fa elnevezésű országos akcióhoz is. A Veszprémi Állatkert 2008 óta minden évben nagy hangsúlyt fektet környezetének fásítására. 2019-ben rekordmennyiségű, azaz 360 fát, valamint 704 bokrot, illetve cserjét telepítettek. Török László igazgató azért tartja fontosnak ezt, mert a növények hozzátartoznak zöld környezetünkhöz és tájképi értékük van. Emellett rendkívül hasznosak a fák, mert a rovaroktól a kisemlősökön keresztül a madarakig élőhelyül szolgálnak. A klímavédelem miatt is jelentős a szerepük, hiszen oxigént állítanak elő és szabályozzák a levegő szén-dioxidot-tartalmát. A forró nyári napokon pedig árnyékot biztosítanak az állatkert lakóinak és a látogatóknak.

A tájékoztató ideje alatt is zajlott a faültetés az állatkert Gulya-dombi bejárata előtti területen. Extra méretű, előnevelt, 15–20 éves éger-, szil- és ostorfaváltozatokat ültettek, amelyek jövő tavasztól már árnyékot adnak a parkolóban várakozóknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában