Veszprém Megyei Honismereti Egyesület

2020.01.30. 07:00

A fiatalítás is középpontban volt a közgyűlésen

Közgyűlést tartott a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Kisfaludy-termében, ahol összefoglalták az elmúlt esztendő munkáját, és szóba kerültek az idei tervek is.

Juhász-Léhi István

Olyan programokat is szerveznek, amelyek vonzzák a fiatalabbakat

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Márkusné Vörös Hajnalka, a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület elnöke, főlevéltáros elmondta, 2018-ban volt tisztújításuk, ahol egy hosszabb időszakot zárt le az előző elnökség. Jelenleg fiatalítás zajlik az egyesületben, megbecsülve a tapasztalt, bölcs tagokat.

A honismereti egyesület 1991-ben alakult, azóta is folyamatosan építkezik, dolgozik a tagság, tudtuk meg a közgyűlésen. Egy friss tagrevízió után az is kiderült, hogy nagyon sok a veszprémi tag, de az egész megyére kiterjed a tevékenysége az egyesületnek, hiszen vannak balatonfüredi, ajkai, tapolcai vagy Balaton-felvidéki településeken élő tagjaik is.

– A helytörténet művelése elvárás, építve a helyi kutatásokra és hagyományápolásra – mondta kérdésünkre az egyesület elnöke. – Fontos számunkra az értékőrzés, ami a helyi tájházak és az azok körüli csoportosulások összefogását, erősítését jelenti. Mondhatni, egyfajta integráló szervezet is vagyunk; a városokban, falvakban működő értelmiség, illetve a helytörténet iránt érdeklődő szakemberek koordinálása is feladatunk – foglalta össze az egyesület misszióját Márkusné Vörös Hajnalka.

A fiatalítás kapcsán megkérdeztük, kellett-e változtatniuk a kommunikációjukon. Elhangzott, a megbecsült, idős tagtársakkal leveleznek, a fia­talabbakkal e-mailben vagy más közösségi platformokon tartják a kapcsolatot.

– Bővíteni kell a kommunikációs eszközeinket, ennek kapcsán megújul egyesületünk honlapja is, ugyanakkor olyan programokat is szervezünk, amelyek remélhetőleg vonzzák hozzánk a fiatalabbakat – mondta az elnök.

Olyan programokat is szerveznek, amelyek vonzzák a fiatalabbakat
Fotó: Pesthy Márton/Napló

A 2020-as rendezvényekről kiderült, a sikeres Tájházalás című programot továbbviszik idén is, már csak azért is, mert a tájházak köre teljesen lefedi az Európa Kulturális Fővárosa 2023 Veszprém területét. De az általuk szervezett tematikus séták is nagyon népszerűek, hiszen olyan helyeket kerestek, keresnek fel, ahová sok veszprémi sem mindig juthat el.

– Indítunk egy családkutatást segítő műhelymunkát is, amire szintén nagy az érdeklődés – jelentette ki Márkusné Vörös Hajnalka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában