fejlesztések

2020.01.28. 11:30

Javult az egészségügyi és a szociális ellátás, eredményes évet zárt Zirc

Hogy milyen volt Zirc számára a 2019-es év? Az előző esztendőkhöz hasonlóan eredményes, mondta a város polgármestere, Ottó Péter.

Juhász-Léhi István

További út- és járdafelújítások valósultak meg Zircen

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Köszönhető ez mindannyiunknak, akik akár a munkájuk, hivatásuk, akár önként vállalt tevékenységeik által szolgálják az itt élőket, fogalmazott a városvezető.

Nagyon fontos persze az is, hogy anyagi környezetünk mennyit gyarapodott, milyen fejlesztéseket tudtunk megvalósítani, hogy milyen ünnepi események, programok színesítették, gazdagították, tették értékesebbé a múló időt, hogy milyen nagyszerű eredményeket értek el sportolóink, s az élet más területein a zirciek.

Áprilisban átadták a Re- guly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház felújított műhelysorát. A fejlesztéssorozat öt évvel ezelőtt kezdődött a fazekas- és szövőműhely felújításával, ezt követően került sor a bognár- és a kovácsműhelyre, végül a mézeskalácsos műhely is megújult. A műhelyek felújítása a Kubinyi Ágoston Program keretében valósult meg, elevenítette fel Ottó Péter.

Ottó Péter, Zirc polgármestere
Fotó: Kelemen Gábor

Májusban adták át a Zirci Benedek Elek Óvoda és Bölcsőde munkába állás javítását célzó fejlesztését, mely Zirc nyertes pályázatával valósult meg. Nagyszabású átalakítás ment végbe az intézményben, a beruházás eredményeként több mint kétszáz kisgyermeknek és nevelőjének sikerült 21. századi körülményeket teremteni. Az óvoda fejlesztéséhez kapcsolódóan 24 új parkolóhelyet alakítottak ki. Az intézmény megközelítését szolgáló bekötőút, járdaszakasz is megújult. Lezárult a Zirci Járás Szociális Szolgáltató Központ védőnői szolgáltatásának bővítését célzó projekt is, amely mintegy 42 millió forintos támogatással valósult meg. Az újonnan kialakított előadóterem és a beszerzett eszközök együttesen alkalmassá teszik a védőnői szolgálatot a tevékenység bővítésére, továbbá az új járművekkel a térségi településeken lakók ellátására.

Az év közepén 122 millió forintos vissza nem térítendő támogatást nyert Zirc a vidékfejlesztési Program keretében Akli városrész szennyvízcsatorna-hálózatának kiépítésére. Ottó Péter kiemelte azt is, hogy a nyáron újabb út- és járdafelújítások valósultak meg Zircen. Az önkormányzatnak a Belügyminisztériumhoz benyújtott pályázata ismét eredményes volt, ennek támogatásával – huszonöt százalékos önkormányzati önerő biztosításával – mintegy húszmillió forintos nagyságrendben folytatódott és fejeződött be a beruházás. Átadták a Zirci Erzsébet Kórház-Rendelőintézet Központi Belgyógyászati Osztályának bővített épületszárnyát és a megújuló parkot. A fejlesztés eredményeként jobb körülmények közé kerültek a betegek, egyúttal az orvosi, medikai folyamatok gyorsítása, modernizálása is megtörtént. A beruházás értéke 350 millió forint volt.

További út- és járdafelújítások valósultak meg Zircen
Fotó: Pesthy Márton/Napló

Felavatták az első zirci sportparkot is az Alkotmány utcai sporttelepen.

Tavaly befejeződött a Zirci Járás Szociális Szolgáltató Központ fejlesztése is. Zirc 65,08 millió forintos vissza nem térítendő uniós támogatást nyert el a Zirci Járás Szociális Szolgáltató Központ szociális alapszolgáltatásaihoz kapcsolódó épületeinek és eszközeinek fejlesztésére. A projekt célja az Öregek Napközi Otthonának bővítése, felújítása volt, az épület átalakítása során lehetőség nyílt a tetőtér kihasználására, ezáltal a hasznosítható alapterület bővítésére. A felújítás részeként az intézmény mindkét helyszínén, a Segítő Kezek Házában és az Öregek Napközi Otthonában is napelemes rendszert telepítettek a környezetvédelem és a költségcsökkentés érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában