Diákok nyelvi sikerei

2020.01.10. 11:00

Kiemelkedően szerepeltek az almádi gimnázium tanulói

Kiemelkedően szerepelt a Magyar–Angol Tannyelvű Gimnázium és Kollégium a közelmúltban zajlott Best in English versenyen.

Sági Ági

Jobbra Dudásné Pirik Mariann intézményvezető, mellette Simon Orsolya angol szakmai intézményvezető-helyettes

Fotó: Sági Ági/Napló

A középiskolásoknak meghirdetett angol online nyelvi versenyen Európa 25 országának 624 iskolájából 16 462 tanuló vett részt.

– Negyedszer indultunk a versenyen. Azt szeretnénk látni, hogy az európai mezőnyben hol állunk. Általában jól szerepelünk, de most egy tizenegyedikes diákunk, Óbíró Ágnes az elmúlt négy év legjobb eredményét érte el. A magyar résztvevők között első lett, összesítésben pedig a 125. helyet szerezte meg. Két másik tanulónk, Tüske Laura és Pócsi Kinga is az első ezerben végzett – mondta el Simon Orsolya angol szakmai intézményvezető-helyettes.

A verseny egy mindenkinek egyszerre megnyíló online felületen zajlott, olvasásértést, nyelvhasználati kérdéseket és videók hallás utáni értését mérték. Az iskolák közötti rangsorban a két tanítási nyelvű a 179. helyen végzett.

– A Best in English verseny jó visszacsatolás nekünk arról, hogy diákjaink nemcsak egy felsőfokú nyelvvizsgát szereznek nálunk, hanem valóban használható nyelvtudást kapnak. Fiatal tanáraink projektalapú nyelvoktatást valósítanak meg. Az elmúlt években folyamatosan új módszertani eszközöket hoztunk be az oktatásba. Nekünk is követni kell a kor technikáját, és a tematikában is le kell követnünk a világban zajló eseményeket. A mostani gyerekek szövegértésével már nincs probléma, hiszen sorozatokat, angol nyelvű híreket néznek, sokan játszanak angol nyelvű kvízjátékokat, olvasnak angol nyelvű internetes tartalmakat – mondta el Dudásné Pirik Mariann intézményvezető.

A balatonalmádi Magyar–Angol Tannyelvű Gimnázium és Kollégium igazgatója hozzátette, hogy jó tapasztalataik vannak a most középiskolás generációval. A fiatalok együttműködők, kommunikatívak, önálló véleménynyilvánításra hajlandók. Igaz, ezeket a készségeket itt a nyelvtanulás miatt már a nulladik évfolyamtól fejlesztik.

Jobbra Dudásné Pirik Mariann intézményvezető, mellette Simon Orsolya angol szakmai intézményvezető-helyettes
Fotó: Sági Ági/Napló

– Nagyon jó visszajelzéseink vannak arról, hogy milyen jól veszik az akadályokat a diákjaink később a külföldi egyetemeken, illetve a magyar felsőoktatás idegen nyelvű képzéseiben. Nagy hangsúlyt fektetünk a reál területekre is, fontosnak tartjuk, hogy a különböző területek egyensúlyban legyenek. Az érettségi megszerzése után a fiatalok sok irányban indulnak, de használják a nyelvet. Van olyan volt diákunk, aki a Cambridge-i Egyetemen tanul nyelvészetet, más sportrekreáció szakon tanul Walesben – tette hozzá Dudásné Pirik Mariann.

Az almádi gimnáziumban második nyelvként németet, spanyolt vagy olaszt tanulhatnak a diákok, ezekből a nyelvekből is rendszeresek a sikeres OKTV-szereplések. Egy közelmúltban készült felmérés alapján a Magyar–Angol Tannyelvű Gimnázium és Kollégium a megyében az első, országosan az ötödik legjobb két tanítási nyelvű intézmény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában