az országosnál kevesebb megbetegedés

2020.01.25. 07:00

Veszprém megyében még a járványküszöb alatt van az influenzások száma

Emelkedett az influenzaszerű megbetegedések száma, de a megyében még jóval a járványküszöb alatt van a betegek aránya.

Marton Attila

Forrás: Shutterstock

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint január 13–19. között 12 370, az előző hetinél harminc százalékkal több beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Hozzátették, a betegek csaknem 24 százaléka 14 év alatti volt, közel 39 százaléka 15–34 év közötti. A 35–59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 27,4 százaléka, és mindössze a betegek tíz százaléka került ki a 60 évesnél idősebbek közül.

Megyénkben az országosnál kevesebb megbetegedést regisztráltak a második és a harmadik héten, mint az ország más megyéiben. Január 13–19. között mintegy százan, múlt héten pedig kevesebb mint százhetvenen fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Az adatokból kiderül, Veszprém megyénél arányaiban csak Csongrád, Tolna és Somogy megyében regisztráltak kevesebb megbetegedést.

Emelkedett a betegek száma az elmúlt napokban, de vírusfertőzéssel és felső légúti betegségekkel keresték a páciensek Harsányi Gábor veszprémi háziorvost. A szakember elmondta, a körzetében a korábbi éveknek megfelelő számban, mintegy százan kérték az influenza elleni védőoltást. A háziorvos elmondta, az influenza magas, 39–40 fokos lázzal, szemgödri és végtagfájdalommal, gyengeséggel jelentkezik, aki ezeket a tüneteket észleli magán, forduljon szakemberhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában