Keresztek, kőképek, szentkutak egy könyvben

2020.02.27. 11:00

A pápai járás szakrális emlékhelyeit ismerhetjük meg egy most megjelent kötetben

A város és a járás vallásos értékeit az elmúlt években feltáró kiadványsorozatának befejező kötetét mutatta be a Jókai Mór Városi Könyvtár.

Laskovics Márió

Fotó: Horváth Andrea

A Jókai Mór Városi Könyvtár új kiadványáról tájékoztatták a sajtót a hét folyamán. Hermann István igazgató felidézte, 2017-ben a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer finanszírozásában indult a pápai járás értékeit feltáró sorozat. A templomokat bemutató első kötet (Az Úr csarnokai) után egy-egy település jellegzetes, főleg vallási épületeit, emlékjeleit (Kincses Bakonyalja) kezdték el feldolgozni. A 2019-es, Útjaink hitbéli emlékei című kötetbe az eddig kimaradt, általában kegyeleti jelleggel állított keresztek, emlékhelyek kerültek. Elárulta, az idei kiadványban a járás címeres levelei szerepelnek majd.

Hermann István igazgató, Áldozó Tamás polgármester, Szabó Rita könyvtáros és Mezei
Zsolt főkönyvtáros
Fotó: Horváth Andrea

Mezei Zsolt, a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményei Könyvtára vezetője, az első kötet szerzője visszaemlékezett, a 2001-ben a város templomairól összeállított anyagát bővítette ki a pápai járás összes templomára, istentiszteleti helyére, történeti, építészeti leírásokkal, érdekességekkel. Pápa vonatkozásában tizenhatot, a járás további ötvenegy településén pedig közel százat térképezett fel 2017-ben. Sok építőmesterrel, szobrásszal, festővel, harangöntővel találkozott az adatgyűjtés során. Reméli, a könyv segíti a további lehetséges kutatást.

Szabó Rita könyvtáros az első kötetet még csak fotózta, a másik kettőt már ő állította össze. Mint mondta, az új kiadvány szám szerint 357 vallási, templomon kívüli emlékhelyet tár fel rövid leírással, pár fényképpel. – Körülbelül 80 százalékuk kereszt, amik nemcsak a településeken, de az útszéleken szintén jellemzőek. Jó látni, hogy ezek ma is fontosak az emberek számára. Ezenkívül vannak szép kálváriák, kőképek, képes fák, szentkutak, szenteket ábrázoló szobrok. Pápán harminchét emlékhelyet gyűjtöttem össze, a legkorábbi keresztet 1712-ben állították fel az Anna-téren. Büszkék lehetünk rá, hogy egy ilyen kis városban van egy gyönyörű kálvária, egy fény útja, valamint egy házaspárok útja – számolt be Szabó Rita.

A 2019-es, Útjaink hitbéli emlékei című kötetben a településeken és utak mentén állított
keresztek, valamint egyéb vallási emlékhelyek szerepelnek
Fotó: Horváth Andrea

Áldozó Tamás polgármester figyelemre méltónak, példaértékűnek nevezte a kiadványokat. Külön üdvözölte, hogy feltárják a mára kihalt, vagy nem önálló községeket is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában