Hátszéllel dolgoznak

2020.02.03. 07:00

A társadalmi felzárkózás, integrálódás javítása a sümegi projekt célja

A Kisfaludy művelődési központ és a Famulus Egyesület 2019 tavaszán zárta le a Fekete Sereg Ifjúsági Egyesület EFOP – Hátszél a Balaton-felvidéken című projektjét, mely célja a Sümegi járásban a szociális területen tevékenykedő szervezetek közötti párbeszéd erősítése, hálózatépítés, problémafeltárás volt.

Tóth B. Zsuzsa

A Hátszél projekt egyik rendezvényén Sándor Kata családállító szaktanácsadót látták vendégül

Forrás: Emlékház

A programra építve, közös ötletek alapján, továbbgondolva az eddigi közös munkát, új program született – tudtuk meg az együttműködő szakmai partner képviselőjétől, Oszkai Rékától.

– A Hátszéllel még a háló­zatépítés is könnyebb című Leader-pályázat célja a szakmai kapacitás fejlesztése a társadalmi felzárkózást, integrálódást célzó területen, az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület működési területén lévő Sümegi járásban. Célcsoportunk továbbra is a Sümegi járás társadalmi felzárkózást segítő intézményeinek, szervezeteinek dolgozói, civil szervezetek tagjai, akik kiemelten foglalkoznak az itt élő hátrányos helyzetűekkel – mondta Oszkai Réka.

A projekt több elemből áll. Nagyon fontos része a szakmai hálózat erősítése, amely kéthavonta tervezett műhelymunkák sorozata. Tavaly három műhelymunkát szerveztek. Az első program projektindító megbeszélés volt az együttműködő partnerek bevonásával. Közösen ütemezték a feladatokat, a pályázat alapján egyeztetve a programrészeket. A második programon Kertára mentek, Topár Zsolthoz, a Lovasterápia Központ vezetőjéhez.

A gyakorlatközpontú szakmai napon megismerték a központ elhivatott, emberközeli, pozitív szemléletét. Mint kiderült, a mozgásfejlesztő terápiára négy lovat képeztek ki, amelyek nagyon fegyelmezetten dolgoznak azért, hogy segítsék a fizikai vagy mentális betegségben élők életminőségének javítását.

A Hátszél projekt egyik rendezvényén Sándor Kata családállító szaktanácsadót látták vendégül
Fotó: Emlékház

A harmadik műhelymunkán Sándor Kata családállító szaktanácsadót látták vendégül. A téma a pszichológia témakör keretén belül a családállítás volt. Elméletben és gyakorlatban is bepillantást kaptak a felkavaró, érzelmekkel teli módszerbe.

– A műhelymunkák idén is folytatódnak, februárban grafológus jön hozzánk, márciusra a tudatos testmozgással kapcsolatban szeretnénk egy előadót hívni. Tervben van meseterapeuta, rajzelemző, zeneterapeuta meghívása is. A műhelymunkákon kívül három rendezvényt, sportnapot, egészségnapot, társadalmi érzékenyítést, egy tanulmányutat, a résztvevők számára csapatépítő tréninget és a szociális területhez kapcsolódó szakmákról szóló kisfilmeket terveztünk.

A helyi foglakoztatás növelését segítő, különböző munkaterületeket népszerűsítő kisfilmek a szociálpedagógus, szociális gondozó, esetmenedzser, szociális asszisztens, védőnő, ifjúságvédelmi és gyermekvédelmi tanácsadó, nevelőszülő munkáját mutatják majd be. A következő találkozót február hetedikén rendezzük az emlékházban, ahol a kisfilmek forgatásáról beszélgetünk és megpróbáljuk összeállítani a forgatókönyveket. Február 27-én Somogyi Erika grafológus lesz a vendégünk.

A műhelymunkára minden szociális és egyéb civil, társadalmi területen tevékenykedő szervezetet szeretettel várunk, mert együtt könnyebb – tette hozzá Oszkai Réka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában