Böllérmunka testközelből

2020.02.16. 11:00

Finom, megméretett húsételek és vidám vásári forgatag Nemesgörzsönyben

A falun téli rutinnak számító disznóvágást, a hamisíthatatlan vidéki gasztronómiai élményt népszerűsíti egyre nagyobb sikerrel a helyi böllérfesztivál.

Laskovics Márió

Ötödik alkalommal rendezték meg a hamisítatlan vidéki gasztronómiai élményt nyújtó Nemesgörzsönyi böllérfesztivált a községben szombaton. Népi játszóház, kirakodó vásár, friss disznótoros ételek és finom italok várták a látogatókat, a színpadon pedig Márió, Tóth Tünde, Szandi, Kovács Kati, valamint a Retro machos, azaz Kefír és Csordás Tibi adott zenei műsort.

A hivatalos megnyitón Németh Attila, a Nemesgörzsönyért Közalapítvány kuratóriumi tagja köszöntötte a rendezvénysátorban egybegyűlteket, majd Móricz Attila református lelkész megáldotta a fesztivált. Egerszegi Ádám, a Takarékbank Zrt. vezérigazgató-helyettese elmondta, a vidékfejlesztést zászlajára kitűző bank negyedik éve támogatja a rendezvényt, mely elsősorban a hagyományok és az emberi kapcsolatok ápolását hivatott szolgálni. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő köszöntőjét követően Tatai László polgármester a falusi nívót kiemelve mondott köszönetet a csapatoknak, szponzoroknak.

Győrffy Balázs országgyűlési képviselő, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, a fesztivál ötletgazdája az élelmiszer-előállítás testközelbe hozatalát hangsúlyozta. Mint mondta, sajnos sokan nincsenek tisztában az alapvető élelmiszeripari fogalmakkal. Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács elnöke, fővédnök Székelyföld tiszteletét tolmácsolta a hazai gazdák iránt, és a magyar identitás megőrzéséről szólt. Kósa Lajos, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának elnöke, fővédnök megnyitó beszédében tisztázta a böllér, mészáros és hentes közti különbségeket. A restrukturált élelmiszerekkel és a modern, például fúziós konyhával ellentétben kiemelte a saját készítésű disznóételek nyújtotta utánozhatatlan, a mi szájízünknek való gasztroélményt.

Győrffy Balázs lapunknak nyilatkozva elmondta, a falun téli rutinnak számító disznóvágást szeretnék megmutatni az érdeklődőknek, a fiatal, virtualizálódó generációnak. Hajnalban tizennyolc sertés lehelte ki a lelkét a böllércsapatok által, majd a portákon mindenki a saját technikája, módszerei alapján dolgozta fel az állatokat (egyet központilag, egyet pedig tombolán kisorsoltak). Több mint háromezerre becsülte a résztvevők számát, ami egy 650 lelkes falu esetében jelentős, és komoly szervezőmunkát igényel.

– A lakosság autóforgalmát korlátozza a rendezvény, de ezt nem teherként élik meg. Inkább arra törekszenek, hogy idecsalják a távoli rokonokat. A húsportéka ingyenes kínálásával jól jártak a 180-200 kilogrammos disznókat kedvező konstrukcióban megkapó csapatok és a vendégek is. Az évek során egyre nagyobb tapasztalattal és szélesebb kínálattal készülhetünk, valamint a csapatok több esetben „sufni tuning”-megoldásokkal érkeznek – tette hozzá.

A tizenhat csapatos böllérverseny zsűrijét Bernáth József séf, Iváncsik Gergő kézilabdaedző, Pethő Jenő és Pethő Zoltán alkotta. A sportolóikon kérdésünkre megosztotta, tavaly után ismét nagy örömmel vállalta el a zsűrizést, hisz szívesen kóstolja és értékeli az ízléses, finom húsételeket.

Mint megtudtuk, a fődíjat – a Nemesgörzsöny Böllére 2020 címet – a NAKandisznók és böllérinák érdemelte ki. Emellett külön kategóriákban – például legjobb fogópálinka, legszebb szalonna, sonka, legfinomabb toros étel, hurka, kolbász – osztottak ki díjakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában